planvorming en wettelijke kaders

Een zorgvuldig en transparant proces.

Je zit middenin een transformatie of veranderproces. Je weet hoe de nieuwe organisatie er uit moet komen te zien en/of welke richting je op wilt. De volgende stap van transformeren of reorganiseren is planvorming en het uitzoeken van de wettelijke kaders. Je stelt jezelf in deze fase de volgende vragen:
 
  • Betekent de transformatie of reorganisatie een nieuwe organisatieplaat en zo ja hoe gaat de implementatie?
  • Hoe en wanneer betrek je stakeholders?
  • Op welke manier betrek je medewerkers? En hoe houd je ze betrokken?
  • Op welke manier en wanneer wordt er gecommuniceerd?
  • Hoe breng je de personele gevolgen in kaart en welke (juridische) stappen zet je hier op welk moment in?
  • Is het nodig om op een nieuwe manier met elkaar te werken?
  • Hoe vertaal je dat naar een toepasbaar (thuiswerk-) beleid?

Planmatig transformeren of reorganiseren.


Bij een scherpe vertaling van de strategische plannen (bijvoorbeeld het nieuwe organisational design naar personele gevolgen) is een zorgvuldig en transparant proces essentieel. Zonder dat dit afdoet aan de efficiency en snelheid uiteraard. Het gaat dus om meer dan enkel juridische kennis- en ervaring met de te nemen stappen. Planmatig transformeren of reorganiseren vraagt om kennis, projectmatig kunnen werken, empathisch vermogen en goede communicatieve en sociale vaardigheden. Heb jij deze capaciteit en hr kennis in huis?

 
 

Rvdb helpt met capaciteit en expertise.


Onze hr professionals hebben aan beide kanten van de tafel gezeten en weten hoeveel verder het gaat dan het uitdenken van een plan. In de praktijk is het niet alleen belangrijk om een reorganisatie inhoudelijk goed te begeleiden. Minstens net zo belangrijk is wendbaarheid en sensitiviteit tijdens de uitvoering. Het aanvoelen van de onderstroom binnen een organisatie en de ruimte maken om daar naar te luisteren. Plannen maken en uitvoeren doen zij samen met de business en overige stakeholders, passend bij elke organisatiecultuur. Dat is precies waar onze hr professionals zich in onderscheiden.

Nieuwsgierig wie van onze hr (interim) professionals bij jouw organisatie past? Meer weten over planmatig transformeren of reorganiseren? Benader ons met jouw concrete vraag of voor een vrijblijvende (digitale) kop koffie. Geef ons een belletje +31 (0)88 55 21 200 of mail naar info@rvdb.nl en vraag naar Nienke Tolboom of Yvon van Leeuwen.

Webinar communiceren bij reorganisaties

Hoe zet je communicatie op een juiste manier in om jouw medewerkers door een reorganisatie te navigeren? Wij geven je het antwoord. Vul je gegevens in en je ontvangt direct de link naar de whitepaper.

Op zoek naar inspiratie?

Lees onze artikelen, blogs en business cases