Diversiteit en inclusie, een belangrijk punt in de agenda van elke bestuurskamer. Een eerlijkere samenleving met gelijke kansen voor iedereen, ongeacht geslacht, afkomst of levenswijze. Dat wilt elk bedrijf uitdragen. Reden genoeg dus om een 'Manager Diversiteit' aan te stellen en een beleid te voeren die deze D&I doelen nastreeft. Dit geeft recruiters een bepaalde druk, waarin zij een balans moeten zien te vinden in kwaliteit en diversiteit. Tegelijkertijd is een organisatie met een diverse groep medewerkers niet automatisch inclusief. Ook daar zullen veel bedrijven een cultuuromslag in moeten maken wat voor hersenkrakers zorgt. Want D&I is niet zomaar even te implementeren.
Ook wij binnen Rvdb erkennen dat dit een moeilijk thema is. Want wij kunnen weliswaar het gevoel hebben dat wij diversiteit en inclusie uitdragen en onze e-nps score mag dan wel een 8.8 zijn, van buiten zien veel mensen ons toch als een groep blonde vrouwen uit de Randstad van zo'n dertig jaar oud. Vooral voor een HR organisatie als Rvdb is het aantrekken van mannen een uitdaging. HR Interim Professional Karen den Hartog neemt deze toektocht onder de loep en bespreekt daarbij waarom is het aantrekken van diversiteit zo lastig is. Tegelijkertijd geeft ze best practices voor het maken van babysteps in het aantrekken van een diversere groep medewerkers - in dit geval: mannen. Je leest haar blog hier.
D&I is een thema dat betrekking heeft op hoe we naar elkaar kijken, hoe we elkaar beoordelen en hoe we daar vervolgens naar handelen. Bovenal gaat D&I over hoe welkom je je voelt en of je daarom jezelf kan zijn en het beste uit jezelf kan halen. Wij spraken met initiatiefnemers Natalie Holwerda-Mieras (eigenaar/trainer bij Nobbe-Mieras) en Maaike de Wit (CEO bij Rvdb) over de aanleiding om dit onderzoek in deze setting uit te voeren en hoe HR professionals de lessen uit dit onderzoek mee kunnen nemen in hun dagelijkse praktijk. Je leest het interview hier.
Kortgezegd onderzoekt deze gezamenlijke studie hoe verschillende groepen op de Nederlandse werkvloer gezien worden, en of dit overeenkomt met (of afwijkt van) hoe dezelfde groepen in de maatschappij als geheel gezien worden. De bevindingen van het onderzoek moeten informatie geven waarmee zowel Rvdb als Nobbe Mieras op hun eigen manier impact willen maken. Zo leveren de resultaten van het onderzoek waardevolle data die trainingen naar inclusief leiderschap – zoals die van Nobbe Mieras – scherper maken. Het onderzoek bevindt zich momenteel in een afrondende fase.
Het kenniscentrum Organisatiegedrag van de Universiteit Utrecht is opgericht om door middel van samenwerkingen met organisaties een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Het onderzoek naar sociale beeldvorming op de werkvloer wat zij in samenwerking met Rvdb en Nobbe Mieras trainingen uitvoeren is daar een voorbeeld van.
Prof. Dr. Naomi Ellemers en Dr. Félice van Nunspeet van de Universiteit Utrecht gaan in hun artikel verder in op deze samenwerking en vertellen hierbij hoe zij dit aangepakt hebben. Het gehele artikel lees je hier.
Op 22 maart 2022 orginiseerden wij in samenwerking met trainingsbureau Nobbe Mieras een Diversity & Inclusion workshop voor een groep van zo'n 100 HR professionals bij YoungCapital in Hoofddorp. Het was een geslaagde middag, die onder andere bestond uit het gezamenlijke D&I onderzoek, een gastcollege van Farah Nobbe en een paneldiscussie over dit thema. Het panel bestond uit Melek Usta, Agnes Huttinga, Vivian Acquah en Marcia Goddard. Bekijk de workshop via de onderstaande video's.