organisational design

Anders organiseren van mens en werk. Zodat het klopt.

De snel veranderende markt met zijn economische uitdagingen, nieuwe technologieën, gevraagde wendbaarheid en nieuwe behoeftes van medewerkers, vraagt om verandering. Snel schakelen is key om bij te blijven. Daarin wordt vaak hard gewerkt om de externe propositie stevig neer te zetten en je klanten boven verwachting te dienen. Maar hoe richt je eigenlijk zelf de eigen organisatie in, in deze veranderende tijden? Hoe vertaal je de externe propositie naar een interne structuur? En hoe organiseer je je daarbij op een dusdanige manier dat de medewerkers ten volle tot hun recht komen, doelstellingen worden gehaald, de collega’s de juiste focus hebben en waarin samenwerkingen efficiënt verlopen?

Steeds vaker komt de vraag om de organisatiestructuur en bijhorend functiehuis stevig neer te zetten. De traditionele ‘hark’ lijkt daarin niet meer te passen. Maar wat dan wel? Er wordt meer en meer gesproken over zelfsturing, maar je succesvolle concurrent past weer een hele andere inrichting toe. Waarmee kunnen jullie het verschil maken?

De oplossing voor Organisational Design.

De interne structuur en bijhorend functiehuis die een organisatie kiest, bepalen hoe de medewerkers op een dagelijkse basis acteren. En dus hoe succesvol een organisatie kan zijn. Organisational Design zorgt voor een organisatiestructuur waarin enerzijds de bedrijfsdoelstellingen worden behaald en anderzijds de medewerkers volop hun talent kunnen laten floreren. Door de juiste kaders neer te zetten ontstaat er inzicht en duidelijkheid over wie zich waar op dient te richten, welke competenties de organisatie verder helpen en hoe het bedrijf kan groeien. Door een sterke basis kan op een hoger niveau het verschil worden gemaakt.

Een goede Organisational Design reflecteert de missie, visie en strategie van het bedrijf. En zodoende is Organisational Design altijd maatwerk. Specifieke elementen die eigen zijn aan de organisatie - zoals jullie kernwaarden, de gewenste manier van werken, besluitvormingsprocessen en krachten waarop voortgebouwd kan worden -  vormen samen met im- en expliciete wensen het startpunt voor jullie ontwerp. Essentieel is dat keuzes in het organisatieontwerp altijd bewust worden gemaakt en passen bij de koers van jouw organisatie.

Rvdb helpt met Organisational Design.

Het begint bij jullie. Met onze kennis van verschillende manieren van organiseren en jullie criteria en wensen voor de organisatie in gedachten, bepalen we het beste ontwerp voor jullie bedrijf om de ambitie waar te maken. Daarbij kijken we niet enkel naar welke structuur er het beste ‘uitgetekend’ kan worden, maar juist hoe men zich daarbinnen optimaal kan bewegen. De gouden regel bij Organisational Design is immers: fix the structure last. Dat zou namelijk een logisch gevolg moeten zijn van jullie strategie, de gewenste manier van samenwerken, heldere verwachtingen, rollen in de organisatie en een gedeeld inzicht over wie welke focus zou moeten hebben. Aan de hand van scherpe analyses wordt de beste oplossing voor jouw organisatie uitgedacht én succesvol uitgevoerd. We streven naar een helder, functioneel, simpel en gedragen ontwerp, dat altijd op maat van de organisatie wordt gemaakt.

Een voorbeeld

Een scale-up organisatie groeit gestaag en had behoefte aan het professionaliseren van de hr-processen. Daarnaast was er een hele duidelijke externe missie en ambitie, maar deze was nog niet intern doorvertaald naar medewerkers. Onze People & Culture consultant ging aan de slag met als resultaat een stevige hr-organisatie met alle elementen om de organisatiegroei te bestendigen.

Lees hier de business case.

Op zoek naar inspiratie?

Lees onze artikelen, blogs en business cases

ook samenwerken?

wij gaan graag het gesprek aan

Ben jij of is jouw organisatie toe aan een frisse wind, een andere kijk op zaken en nieuwe input? Wij denken graag met je mee.

neem contact met ons op