leadership development

Authentiek leiderschap voor iedereen.

Stel, je werkt bij een fijn bedrijf. Het bedrijf bestaat al decennialang en is altijd succesvol geweest. Het bedrijf zorgt goed voor haar werknemers en is groot geworden door het leveren van expertise en kwaliteit. De leidinggevende posities worden ingevuld door hele goede mensen, die zijn opgeklommen op de ladder door hard te werken en heel goed te zijn in hun werk. Dit stemt tot trots, want binnen jouw bedrijf krijgen mensen nog echte kansen. Maar toch, sinds een tijd besluipt je het gevoel dat ‘het je door de vingers glipt’. Er verandert tegenwoordig zoveel en de veranderingen gaan zo snel. De resultaten worden net even wat minder dan enkele jaren terug. De managers zijn zoekende naar hun positie en verantwoordelijkheid. Werknemers zijn het zat om op de vingers te worden gekeken. Jonge medewerkers zijn mondig en vragen om ruimte en vrijheid. Dit vraagt om een andere manier van werken en dat je op een andere manier met elkaar om gaat. Het vraagt om een cultuurverandering. Waar begin je? Bij investeren in arbeidsmarktcommunicatie om de goede mensen binnen te halen? Bij marketing om de verkoopcijfers te laten stijgen? Of bij de leiders binnen je organisatie, die ervoor zorgen dat de medewerkers boven zichzelf kunnen uitstijgen?

De oplossing voor leiderschapsontwikkeling.

Er is niet één soort leiderschap. Iedere situatie verlangt een ander type leider. Tijdens een crisis kun je een daadkrachtige leider gebruiken en tijdens een periode van bloei vooral een stimulerende en faciliterende leider. Je start daarom met onderzoek. Welk type leiderschap heb je nodig in de huidige en gewenste situatie? En welke organisatiecultuur wil je nastreven? De ‘tone at the top’ is bepalend. Een leiderschaps-profiel dient mee te veranderen met de tijd en de periode waarin je organisatie zich bevindt. Dit betekent dat je altijd positief kritisch bekijkt hoe je organisatie ervoor staat en welk type leiderschap je nodig hebt voor die situatie.

Rvdb helpt met leiderschapsontwikkeling.

Bij Rvdb helpen wij veel organisaties bij vraagstukken op leiderschap. Dit varieert van vragen om een directie te begeleiden bij team- en strategievorming, maar ook om als projectleider een geheel nieuw leiderschapsprogramma op te bouwen. Door de verschillende type vragen werken wij ook met verschillende aanpakken. Een ding staat bij ons echter altijd centraal: Welke waarden breng jij als individu mee en welke waarden zijn belangrijk binnen jouw organisatie. Vanuit deze waarden leidt je namelijk jezelf en je medewerkers.

Wij geloven niet alleen in leiderschap bij leidinggevende posities, maar ook in het leiden van jezelf. Hoe meer je investeert in persoonlijke ontwikkeling van al je mensen, aansluitend bij je organisatiewaarden, hoe beter jouw mensen eigen afwegingen en beslissingen nemen in overeenstemming met deze organisatiewaarden. Maar die eigen verantwoordelijkheid en vrijheid kun je niet zomaar opleggen of afdwingen: dit vraagt om een begeleid proces van training, coaching en bijsturing waar nodig.

Wij hebben veel ervaring met het ontwikkelen van organisatiebrede leiderschapstrajecten: focus op leidinggevenden, maar ook persoonlijk leiderschap bij medewerkers.

Een voorbeeld

"Wie zijn onze leiders van de toekomst en hoe spotten en ontwikkelen we die?" Deze vraag stelde een technische organisatie ons en onze hr business consultants gingen aan de slag. Lees hier hoe.

Op zoek naar inspiratie?

Lees onze artikelen, blogs en business cases

ook samenwerken?

wij gaan graag het gesprek aan

Ben jij of is jouw organisatie toe aan een frisse wind, een andere kijk op zaken en nieuwe input? Wij denken graag met je mee.

neem contact met ons op