25 November 2020, written by Jan Schenkels

Vitaliteitsmanagement op afstand en de werkvloer: Wat doen wij en wat kan jouw bedrijf doen?


Het behouden of verbeteren van vitaliteit op de werkvloer is een ‘hot’ thema. Bedrijven uit verschillende sectoren zijn er druk mee bezig: ze schrijven erover, stellen een speciaal mobiliteits- en thuiswerkbeleid op en huren experts en coaches in en creëren zelfs nieuwe posities (zie “HR specialist Vitaliteit’) om de werknemers te inspireren om vitaal te werk te gaan. Zo ook Rvdb.

Wat doet Rvdb?

Zo hebben wij onlangs de Rvdb Vitaliteitsweek ingeluid, waarin rvdb’ers gemotiveerd en geïnspireerd werden om een week lang vitaal bezig te zijn door middel van diverse challenges en webinars. Mede-organisator Ilse: "Deze week stond in het teken van het delen van geluksmomenten, elkaar stimuleren om die 10.000 stappen per dag te zetten, tussendoor een workout te doen of elkaar te inspireren. Het zorgde voor verbinding en plezier."

Om deze lijn door te zetten, starten wij – Rvdb – in December met onderlinge teamchallenges in het kader van vitaliteit, waarin groepen van 6 medewerkers tegen elkaar strijden om de felbegeerde titel binnen te slepen van ‘Vitaalste team van Rvdb’. Een team kan alleen punten scoren wanneer elk teamlid bepaalde #vitchallenges weet te behalen, met als doel elkaar op die manier te motiveren. “Zo willen wij het meest fitte bedrijf van Nederland worden!”, aldus initiatiefnemer Maaike.

Trends van andere bedrijven

Initiatieven zoals de bovenstaande zijn slechts enkele voorbeelden van wat een bedrijf allemaal kan doen om de vitaliteit op de werkvloer te continueren of versterken. Wat is er verder mogelijk? Waar zijn andere bedrijven mee bezig? Hier zijn een aantal trends die jouw bedrijf wellicht kunnen inspireren.
 

  1. Zit-Sta bureaus en standups

Het is wetenschappelijk bewezen dat langdurig zitten schadelijk is voor de gezondheid. Niet gek dus dat veel werkgevers de werknemers aansporen om af en toe eens een rondje te wandelen of op een andere manier in beweging te blijven. Maar ook aan de zitplek kan wat gedaan worden. Zo maken veel bedrijven tegenwoordig gebruik van zit-sta bureaus, die verhoogd kunnen worden zodat men er staand achter kan werken. Daarnaast komen vergaderruimtes waarin medewerkers enkel kunnen staan steeds vaker voor en wordt een ‘morning standup’ een steeds vaker gebruikte vergadervorm.

 

  1. Vitaliteitsapps en andere technologie

Bedrijven als Delta Lloyd, Rode Kruis, Abbot en VolkerRail zetten massaal in op het gebruik van apps en activity trackers om medewerkers in beweging te krijgen. De Go Velo fietsapp, die werknemers inspireert om op de fiets naar werk te gaan,  is hier een voorbeeld van. Daarnaast zie je tegenwoordig steeds vaker dat een kerstpakket bestaat uit een smartwatch of fitness abonnement.

 

  1. Fitness challenges  gekoppeld aan een goed doel

 

Zoals eerder genoemd is challenges om elkaar fit te houden een veelvoorkomende trend in het kader van vitaliteitsmanagement. Echter zijn er ook een aantal bedrijven die deze challenges koppelen aan een goed doel.  Zo zijn stemmen veel bedrijven hun vitaliteitsprogramma af op goede doelen als Spieren voor Spieren en ALS Cityswim, waarin per 70.000 stappen een x bedrag aan deze instanties wordt gedoneerd.

 

  1. Gezondheidsexperts op afstand

 

Veel bedrijven werken nu al een lange tijd volledig thuis en zoeken daarom naar online manieren om elkaar in beweging te krijgen. Zo huurde Rvdb onze partners Koersbedrijfspsychologie en Vita-Sol in om in webinars tips te geven om breinvriendelijk thuis te werken en een winterdip te voorkomen. Niet alleen wij, maar ook corporates als KLM zijn hier druk mee bezig. Daarbij worden personal trainers en yogadocenten in toenemende mate ingeschakeld voor online bedrijfssessies. Zo wordt er alles aan gedaan om de medewerkers fit en vrij van gewrichtspijn te krijgen.

 

  1. Interventies voor mentaal welzijn

 

Het behoud van de mentale gezondheid is minstens net zo belangrijk als de fysieke gezondheid van de medewerkers. Om ook dit succesvol op afstand te realiseren zetten verschillende bedrijven speciale programma’s op ter bevordering van ‘mental wellbeing’. Zo krijgen de leidinggevenden van ABN AMRO verschillende ademhalingsoefeningen, organiseert Delta Lloyd inspiratiesessies ‘Mindful at Work’ en doen startups zoals ArtNight aan wekelijkse, zelf geïnitieerde meditatiesessies. Op deze manieren wordt er gepoogd de medewerkers stressvrij te houden om productiviteit te bevorderen.

 

Komen deze initiatieven en trends jou bekend voor? Wij horen graag wat jouw bedrijf allemaal doet aan vitaliteitsmanagement. Deel ze met ons en inspireer elkaar!