25 August 2021, written by Jan Schenkels

Rvdb meets Stichting IMC Weekendschool

Drie jaar lang hebben 20 jongeren uit stadsdeel Noord het IMC Weekendschool onderwijs gevolgd, waarin ze zichzelf op laagdrempelige wijze mochten ontwikkelen en ontdekken welke mogelijkheden de toekomst biedt. Het derde jaar wordt traditiegetrouw afgesloten met het vak ‘Reclame maken voor Jezelf’, waarin er portetten worden gemaakt van de leerlingen met hun dromen en drijfveren. Mede dankzij hoofdsponsor Rvdb worden deze portretten worden in de komende maanden op verschillende plekken in Amsterdam Noord geëxposeerd. Wij spraken hierover met initiatiefnemer Anne van Tongeren en mede-eigenaar van Rvdb, Michiel van Asbeck.

 

Rvdb en Stichting IMC Weekendschool

Nederland heeft een inclusietekort - of eigenlijk een overschot aan onbenut talent. Zo’n 1 tot 2 miljoen mensen willen en kunnen op enige manier werken, maar slagen er niet in om aan duurzaam en betaald werk te komen. De Participatiewet leidt niet tot verbetering. Dit gegeven heeft Michiel van Asbeck de aanleiding gegeven om Rvdb in contact te brengen met dit bijzondere initiatief. Michiel: “Ik doe wekelijks een koffie met een vriend in ons favoriete koffiebarretje. Dan bespreken we onder andere de laatste trends en ontwikkelingen. Ongelijkheid in kansen is een thema die dan wel eens besproken wordt. We kwamen vervolgens een advertentie van de Weekendschool. We hebben ons toen aangemeld als gastdocent en zijn allebei les gaan geven, waarbij ik het vak Ondernemerschap doceerde. Vanaf dat moment zijn de contacten nauwer geworden en ben ik gaan nadenken hoe Rvdb bij dit initiatief getrokken zou kunnen worden.”

Die match met Rvdb was er. Reden genoeg voor Michiel om middels een sponsorbijdrage de Weekenschool de financiële boost te geven die ze nodig hebben. Michiel: “Rvdb is een talentontwikkelingsbedrijf. Dat is zowel goed voor de talenten zelf als voor de maatschappij. Het is een business model voor ons waarmee een maatschappelijk voordeel te behalen is. De parallel net de Weekendschool is dat er in Nederland veel talent rondloopt dat niet het voorrecht heeft gehad dat ik bijvoorbeeld wel als kind heb gekregen. Aan de ene kant vind ik het als mens belangrijk om de kansenongelijkhied op dat vlak te verkleinen. Aan de andere kant vind ik het maatschappelijke verspilling als we talenten die er wel zijn niet weten te spotten en niet weten te begeleiden naar maatschappelijk relevante prestaties. Dat zijn de twee invalshoeken die voor mij reden hebben gegeven om dit een mooi initiatief te vinden om aan bij te dragen.”

 

Reclame maken voor Jezelf

Traditiegetrouw sluiten ze het derde jaar van de Weekendschool af met het vak ‘Reclame maken voor Jezelf’. In dit vak gaan de leerlingen en het kernteam van Amsterdam Noord aan de slag met het schrijven van teksten over hun drijfveren en dromen. De afgelopen maanden hebben zij dan ook gewerkt aan persoonlijke teksten die vertellen wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden in het leven. Het programma prikkelt hen om positief naar zichzelf te kijken en (weer) trots op zichzelf te worden. Er wordt van iedereen een krachtige portretfoto gemaakt, die ze niet alleen samen met hun diploma mee naar huis mogen nemen, maar ook in diverse locaties in Amsterdam Noord worden geëxposeerd.
 

 

Het resultaat

Ook dit jaar zijn er weer 20 portretten gemaakt die de leerlingen en hun drijfveren afbeelden. Zowel de leerlingen, ouders als de IMC Weekendschool zijn trots. Anne: “Het is mooi om te zien dat de leerlingen met verschillende dromen komen. De een wilt de wereld verbeteren, de ander wilt vrienden helpen. Het raakt ze om dat dan groot op een portret afgebeeld te zien. Zo noemde een van de leerlingen, Illias de Weekendschool ‘een once in de lifetime experience’. Daar doe je het toch voor?”

Anne vervolgt: “Ik ben er van overtuigt dat dit vak en deze portretten de leerlingen helpt om hun zelfvertrouwen te vergroten en gemotiveerd in het leven te staan.” Michiel sluit zich daarbij aan: “Ik heb het idee dat als je denkt dat je voor een dubbeltje bent geboren, en je blijft dat maar denken, dan wordt je nooit een kwartje. Maar als je opschrijft wat je doelen zijn en je foto’s van jezelf laat maken en hier vervolgens positieve reacties op krijgt van je naasten, dat geeft deze kinderen zoveel bevestiging. En ik denk dat positieve bevestiging een van de belangrijkste motivatoren is van ontwikkeling.”

Positieve bevestiging is een van de belangrijkste motivatoren van ontwikkeling.

De foto’s zijn tot eind augustus te zien in OBA Banne in Amsterdam Noord, geopend op dinsdagen en vrijdagen. Daarna gaan ze naar de culturele instelling A-Lab. Wil je ze direct online bekijken? Klik dan hier.