19 May 2022, written by Jan Schenkels

Q&A met Pauline Vos

Pauline Vos is inmiddels bijna een jaar in dienst bij Rvdb. Als HR Trainee staat ze alweer voor haar derde opdracht bij Deloitte, na eerder interim rollen bij ABN AMRO en Paula’s Choice te hebben gehad. Een mooi en vol jaar, hoogste tijd dus om haar eens op te zoeken.
 

  1. Onlangs rondde je je opdracht af bij Paula’s Choice. Wat deed je daar allemaal en was het uiteindelijk een bewuste ‘Choice’?

Het was zeker een bewuste keuze, ik was op zoek naar een brede HR opdracht en hier heb ik als rechterhand van de HR Director allerlei knepen van het vak kunnen leren. Zo was ik bezig met recruitment, on -en offboarding, verzuim, verlof L&D en vitaliteit. Vooral het feit dat ik naast Nederlandse kandidaten ook met Deense en Duitse kandidaten kon spreken in deze rol sprak mij erg aan.

 

  1. Als je deze opdracht, bij een scale-up, nu vergelijkt met je eerdere opdracht bij ABN, welk type organisatie heeft dan jouw voorkeur?

Het mooie aan een corporate is dat het vaak een complexe organisatie is, waar verschillende belangen spelen en je daarmee met mensen met verschillende invalshoeken moet omgaan. Dat vind ik interessant en daar krijg ik energie van. Maar dat ontdek je alleen door verschillende opdrachten te doen. Dit betekent dan ook niet dat ik nu alleen nog opdrachten zou willen hebben bij corporate klanten, al ben ik blij met de mooie rol die ik bij Deloitte mag vervullen.

 

  1. Wat wordt jouw rol bij Deloitte?

Deloitte is bezig om een ‘shared service center’ op te zetten, waar meerdere services samenkomen en met elkaar werken. Aan mij de taak om het ‘menselijke stuk’ daarvan op te pakken, het team op te bouwen en de cultuur van het team vorm te geven. Heel interessant!
 

  1. Was HR altijd al jouw passie of ambieerde een ander levenspad?

Nee eigenlijk niet! Ik heb het altijd super interessant gevonden hoe de hersenen werken en heb daarom Psychologie gestudeerd, met als richting Neuropsychologie. Op het gegeven moment mocht ik op een festival onderzoek doen, wat het nog leuker maakte. Toen ik vervolgens al die hersendata moest analyseren moest ik wel even slikken..

Uiteindelijk heb ik een Arbeids- en organisatiepsychologie master gedaan en leerde daarin het HR-vak pas echt kennen – en waarderen. Door inspirerende sprekers en leuke ervaringen met stages bij bijvoorbeeld FrieslandCampina ontdekte ik toen dat ik het menselijke stuk van werk en het bedrijfsleven echt iets voor mij was!

 

  1. Hoe heeft dit jou uiteindelijk bij Rvdb gebracht?

Ik heb me na mijn studie voornamelijk gefocused op mijn ontwikkeling: ‘Wie ben ik’, ‘wat kan ik allemaal’Ik wilde niet ‘zomaar een baan’ doen, maar echt iets waar ik me verder kon ontwikkelen, op vakgebied, maar zeker ook op persoonlijk gebied. Het HR Traineeship van Rvdb sloot hier mooi op aan, omdat je in korte tijd heel veel verschillende organisaties leert kennen en daarnaast door de trainingen veel met je eigen ontwikkeling bezig bent. Tegelijkertijd sta je er niet alleen voor, maar ben je altijd in teamverband met het traineeship programma bezig. Dat sprak mij ook erg aan.

 

  1. In hoeverre kan je de lessen die je uit je psychologie-opleiding hebt meegekregen toepassen op jouw dagelijkse werk bij je opdrachtgever?

In een zekere mate kan dat. Je leert onder andere hoe mensen denken, leren, wat ze motiveert en hoe groepsgedrag werkt. Dat is natuurlijk super relevant voor het bedrijfsleven, zeker in HR, waar je veel met verschillende mensen en teamprocessen bezig bent.

 

  1. Wat is jouw stip aan de horizon?

Ik heb niet echt een specifiek beeld voor ogen waar ik uiteindelijk wil zijn. Het gaat mij meer om het proces, waarbij ik steeds meer ontdek wat ik leuk vind, waar ik goed in ben en me steeds verder en breder ontwikkel (door ‘learning by doing’). Ik kijk dan ook erg uit naar nog vele verschillende opdrachten in het traineeship bij Rvdb.