2 December 2020, written by Jan Schenkels

Hoe gaat het met... Marlene van Wijck

Marlene is HR Interim Professional bij Rvdb en loopt al een tijdje mee. Na haar Rvdb traineeship te hebben doorlopen begint zij binnenkort aan haar laatste jaar van het Rvdb Selectieprogramma. Momenteel werkt Marlene deeltijds als ‘HRM Expert Beleid en Regelgeving’ bij Stroomopwaarts. Daarnaast is zij betrokken bij allerlei interne initiatieven van Rvdb. Genoeg voer dus voor een goed gesprek.

 

‘Interimmen’ bij Rvdb

“De keuze voor het Selectieprogramma van Rvdb was eigenlijk wel snel gemaakt. Ik kwam uit mijn opleiding en wist nog niet precies in welk vlak van HR ik mezelf zou willen specialiseren en wilde daarom graag ervaring opdoen met verschillende HR rollen. Dat was mogelijk met het interim programma van Rvdb.” De eerste opdracht van Marlene als ‘interimmer’ was echter geen externe, maar een interne opdracht, als recruitment consultant op het kantoor van Rvdb in Amsterdam. “Ik had tijdens mijn studie een recruitment stage gedaan, waardoor ik gevraagd werd om deze interne rol tijdelijk te vervullen. Dat vond ik eigenlijk wel fijn, aangezien ik me hierdoor snel echt een onderdeel voelde van het team van Rvdb. Ik werd hier warm ontvangen en dat warme gevoel het ik nog altijd bij het bedrijf. Dat is bijzonder, want als HR Interim Professional heb je eigenlijk constant te maken met twee werkgevers.”

 

Mooie ervaringen bij Booking.com en PVH

Na 3,5 maand intern bij Rvdb een recruitment opdracht bij MidCareer te hebben gedaan vervolgde Marlene haar traineeshipsjaar op interim basis als HR Specialist bij Booking.com. Hier voelde ze zich helemaal op haar plek. “Ik maakte onderdeel uit van het team HR Operations, waar ik hoofdzakelijk HR-adviseurs en HR-business partners administratief ondersteunde. Een goede functie om alle ‘basics’ van het HR vak te leren. Het was daarbij heel cool om in zo’n internationale omgeving te mogen werken, ik was zelfs de enige Nederlander binnen mijn team! Vanwege deze internationale setting ontstond er een open cultuur, dat was heel waardevol en zorgde ervoor dat ik mij snel thuis voelde.” Ook nu zijn de banden tussen Rvdb en Booking.com nauw en stromen nog regelmatig Interim HR Professionals vanuit de Rvdb Selectie in het HR team van Booking.com, waaronder Peer Rietveld, Anne van Schaik en Boaz Saam. Laatstgenoemde is inmiddels vast bij Booking.com in dienst als Regional HR Manager.


Na een half jaar bij Booking.com te hebben gezeten begon Marlene met een nieuwe interim opdracht bij PVH als HR Adviseur. Met deze brede adviesrol kreeg ze zo een steeds beter beeld van waar haar interesses en kwaliteiten lagen. “Het was een mooie ervaring om in een retailorganisatie te werken, zeker doordat ik nauw betrokken werd met de winkels zelf.” Als HR Adviseur was Marlene het eerste aanspreekpunt voor de store managers van PVH voor HR-gerelateerde onderwerpen. “Dat kon over uiteenlopende zaken gaan zoals verzuim, salaris, de performance en ontwikkeling van medewerkers. Ook werd ik bij allerlei projecten betrokken, dit beviel heel goed. Mede dankzij de leuke bedrijfsfeestjes kijk ik met een heel fijn gevoel terug op mijn tijd bij PVH.”

 

Van commercieel naar maatschappelijk: Huidige rol bij Stroomopwaarts

In de daaropvolgende interim opdrachten bekleedde Marlene rollen als HR Adviseur of Business Partner bij voornamelijk maatschappelijke bedrijven, zoals de Webhelp, DZB Leiden en Stroomopwaarts, waar ze momenteel nog altijd aan de slag is als ‘HRM Expert Beleid en Regelgeving’. “Stroomopwaarts is een organisatie dat ontstaan is vanuit een fusie van de gemeentes Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Het voornaamste doel van deze organisatie is om mensen met een uitkering te begeleiden in het vinden van een betaalde baan. Ik vind het mooi initiatief waarvoor ik mij graag inzet.” Dit doet Marlene onder meer door middel van het opstellen van een HR beleid. “Het is mooi dat mijn adviezen van invloed zijn op de manier waarop het beleid binnen Stroomopwaarts gevoerd wordt. Het duurt altijd even voordat deze beleidsplannen in werking zijn gezet. Maar ik voel mij zeker van waarde hier.”


De rol bij Stroomopwaarts is op parttime basis. De overige weekuren vervult Marlene met een aantal interne projecten bij Rvdb. “Ik heb eerder dit jaar samen met wat collega’s de HR Bellijn opgezet, met als doel om iedereen de mogelijkheid te geven om geheel vrijblijvend van gedachten wisselen over HR-casuïstiek. HR-advies op maat. Vooral in de gekke tijd waarin wij zitten kan dat zeker waardevol zijn. Verder heb ik mij namens het Rvdb consultancyteam beziggehouden met de organisatie van een aantal workshops in het kader van reorganiseren en transformeren. Tegenwoordig ben ik verantwoordelijk voor de kennisdelingssessies voor onze HR interim professionals. Het doel van zo’n sessie is om eens in de twee weken met de interim professionals van Rvdb bij elkaar te komen om ervaringen of andere zaken te delen waar wij tijdens onze interim opdracht tegenaan lopen. Voorheen ging dit veel makkelijker, maar aangezien we nu allemaal thuiswerken merk ik dat zo’n moment van samenkomst echt waardevol is.”

De toekomst

Marlene’s opdracht bij Stroomopwaarts zit er bijna op. Ook deze opdracht heeft haar weer een stapje dichterbij gebracht naar waar ze naartoe wilt met haar HR carrière. “Ik heb in de loop der jaren verschillende interim adviesrollen gedaan in verschillende settings. Ik ben er wel al voor mezelf uit dat ik ooit een brede HR advies- of businesspartner rol wil gaan bekleden, echter weet ik nog niet precies in welke omgeving dit zal moeten zijn. Vroeger dacht ik altijd bij een groot bedrijf te willen werken, maar ik heb ontdekt dat een maatschappelijk en kleiner bedrijf ook heel interessant kan zijn. Misschien een middenweg? Who knows.. Wel is één ding zeker, voorlopig blijf ik nog lekker interimmen bij Rvdb, zodat ik nog veel meer nieuwe werkplekken leer ontdekken. Dat is immers het mooie aan het Rvdb Selectieprogramma.”