Marit Tuinhof is een oude bekende van Rvdb. In 2012 maakte ze deel uit van een van de eerste lichtingen van de Rvdb selectie. Inmiddels is ze hr-manager bij Schweppes International en denkt ze met veel plezier terug aan haar tweeënhalf jaar in de selectie. Wij vroegen Marit naar haar ervaringen.
Waarom klopte je destijds aan bij Rvdb?
“Bij de kleine organisatie waar ik na mijn studie Personeelswetenschappen als hr-adviseur was gaan werken, stond ik stil in mijn ontwikkeling. Ik was op zoek naar een verdiepingsslag en was benieuwd hoe andere, grotere bedrijven hun hr inrichtten. Het driejarig selectieprogramma van Rvdb was precies wat ik zocht: een plek om mezelf te ontwikkelen, inhoudelijk te groeien én een kijkje in verschillende hr-keukens te nemen. Gelukkig was mijn enthousiasme wederzijds en startte ik in 2012 in de Rvdb-selectie.”
Kun je je eerste opdracht nog herinneren?
“Jazeker, die vergeet ik nooit meer. Ik werd voor vierenhalve maand als hr-officer geplaatst bij automerk Kia. Ongeveer alles was nieuw voor me: Kia is een Koreaanse organisatie die veel werkt met rapportages en KPI’s. Mijn manager was behoorlijk kritisch op alles wat ik aanleverde, dat was ik niet gewend. Er heerste gelukkig wel een Nederlandse, vlakke werkcultuur en ik kon bijvoorbeeld ook gewoon binnenlopen bij de ‘president’. Als ik maar niet met mijn rug naar hem toe de deur weer uitliep! Mijn eerste opdracht was, kortom, meteen een heel interessante.”
Hoe heb je het volgehouden?
“Er was veel begeleiding vanuit Rvdb, daar heb ik veel aan gehad. We hadden met onze selectiegroep elke twee maanden intervisie met een coach. Het was fijn én nuttig om met anderen ervaringen uit te wisselen: waar ben jij mee bezig, waar loop jij tegenaan en hoe ga je daar mee om?
Maaike de Wit is nu manager hr talent & development bij Rvdb, maar destijds was zij mijn talent manager. Met haar heb ik dus veel gesprekken gevoerd. Zij kende de situatie en hield altijd vinger aan de pols. Daardoor voelde ik me gesteund en vrij om aan de bel te trekken als dat nodig was geweest. Ik had als junior makkelijk ondergesneeuwd kunnen raken in zo’n veeleisende werkomgeving, maar ik wist me goed staande te houden. Ik heb vooral veel geleerd in die periode. Na afloop bood Kia me een vaste baan aan, maar ik wilde graag nog verder kijken. Gelukkig lag er toen meteen een mooie nieuwe opdracht bij Novartis voor me klaar.”
En daar ben je niet meer weggegaan.
“Haha, nee. Zo kan het dus ook lopen: ik wilde graag een kijkje nemen in verschillende hr-keukens, maar bij Novartis kreeg ik zo’n mooie kans, dat ik daar twee jaar ben gebleven. Ik kreeg daar de mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen als hr-professional in een grote organisatie en ik heb allerlei interessante hr-projecten mogen opzetten. Precies de bedoeling van de Rvdb-selectie.”
Hoe verliep die tweede opdracht?
“Aanvankelijk begon ik voor zes maanden bij Novartis op de shared servicedesk van hr. Inhoudelijk niet een heel interessante klus, maar omdat het zo’n omvangrijke, internationale organisatie was en ik voor het eerst in mijn carrière deel zou uitmaken van een groot hr-team, bood het me toch genoeg uitdaging.
Toen ik die admin-rol na een maand of drie inderdaad wel had gezien, ben ik binnen de afdeling zelf actief op zoek gegaan naar extra werk. De hr-businesspartners betrokken me bij allerlei projecten, bijvoorbeeld op het gebied van learning & development, talent management en competentieframeworks. Daarmee bleef ik me toch ontwikkelen.
De tijdelijke opdracht op de shared servicedesk liep uit. Daarover had ik veel contact met Rvdb: het was eigenlijk tijd om verder te gaan kijken, omdat ik in mijn oorspronkelijke admin-rol wel uitgeleerd was. Tegelijkertijd zagen we de extra hr-projecten die ik deed, wel als een goede investering in mijn persoonlijke groei. Daarom spraken we af dat ik bij Novartis zou blijven, totdat er een mooie nieuwe opdracht voorbij zou komen.”
En die kwam uit onverwachte hoek...
“Plotseling kwam in mijn team de positie van hr-businesspartner vrij. Toen de hr-directeur vroeg of die rol wilde oppakken, heb ik geen moment getwijfeld. Mijn doel was immers om uiteindelijk hr-businesspartner te worden, en die kans kwam nu veel eerder dan verwacht. Ik was heel blij dat ik langer was gebleven bij Novartis, want als ik daar niet al acht maanden had laten zien wat ik in huis had, had ik die rol nooit gekregen. Op papier was ik daar immers nog veel te junior voor.
De eerste maanden als businesspartner waren ook best zwaar, zat ik ineens met senior directors aan tafel. Dat was wel even andere koek! Na een tijdje vond ik gelukkig mijn draai en ben ik in totaal twee jaar bij Novartis gebleven.”
Wat heb je geleerd van je eerste rol als hr-businesspartner?
“Ontzettend veel. Dat managers snel geneigd zijn om managementtaken af te schuiven op hr, bijvoorbeeld. Als business partner ben je vaak taken aan het terugpushen, maar daar heb je wel zelfvertrouwen voor nodig. Hoe senior iemand ook is, jíj bent de vakspecialist. Vanuit Rvdb werden daarom binnen de selectie verschillende hr-thema’s uitgelicht en kregen we trainingen over zaken als arbeidsrecht, talent management en internationale werkomgevingen. Die kennis kon ik meteen inzetten in de praktijk.
“Zonder de ontwikkeling die ik bij Rvdb heb doorgemaakt, had ik niet gestaan waar ik nu sta.”
Ook over mezelf heb ik veel geleerd. De meerdaagse cursussen verandermanagement en persoonlijk leiderschap waren heel intensief, maar zo waardevol. Daar heb ik ontdekt wat mijn drijfveren en mijn valkuilen zijn. Zo vind ik het sociale aspect van mijn werk heel belangrijk, maar moet ik oppassen dat ik het zakelijk belang niet uit het oog verlies. Omdat ik dat nu weet van mezelf, kan ik daar actief aan blijven werken.
En nog een mooi inzicht: medewerkers zullen altijd kritisch zijn op hr, zeker in een ontslagproces bijvoorbeeld. Daar kun je van wakker liggen, maar daar heb je echt alleen jezelf mee. Zolang ik mezelf in de spiegel kan blijven aankijken, omdat ík weet dat ik integer en naar beste kunnen heb gehandeld, is het goed. Dat is een heel krachtige gedachte.”
Hoe verliep het contact tussen jou en Rvdb?
“Ook bij mijn tweede opdracht was Maaike heel betrokken. Ze was natuurlijk aanwezig bij alle evaluaties met Novartis, maar ik hield haar zelf ook actief op de hoogte. Ik stuurde haar elke twee weken een update van mijn (nieuwe) projecten en verantwoordelijkheden, zodat ze concreet wist waar ik mee bezig was.
Mijn plek bij Rvdb voelde als een veilige haven, van waaruit ik als hr-professional in het diepe durfde te springen. Ik maakte deel uit van een hechte groep mensen die me inspireerden, motiveerden en steunden als het nodig was. Daardoor durfde ik mezelf in mijn werk voortdurend uit te dagen. Die veilige basis vind ik echt de kracht van het selectieprogramma.”
Wat ben je na de Rvdb-selectie gaan doen?
“Toen mijn vriend een MBA-opleiding ging doen in Singapore, besloot ik met hem mee te gaan. Daarmee kwam een einde aan mijn tijd bij Novartis en dus ook aan mijn plek in de selectie, een half jaar eerder dan de geplande drie jaar. Ik vertrok met pijn in mijn hart, maar het was een goed moment, ik was ook klaar voor een nieuwe uitdaging.
Toen we na een jaar weer in Nederland gingen wonen, heeft Bob Smits van Rvdb me geholpen bij mijn zoektocht naar een baan. Via hem ben ik toen al snel gestart als hr-manager bij Schweppes. Die baan sluit perfect aan bij de ervaring die ik heb opgedaan in de Rvdb-selectie. Zonder de persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeling die ik daar heb doorgemaakt, had ik deze rol niet kunnen bekleden, daar ben ik honderd procent zeker van.”
Heb je nog contact met Rvdb?
“Ja, regelmatig. Bij Schweppes geef ik nu leiding aan een team van vier medewerkers. Ik zie dat één van de hr-adviseurs tegen dezelfde vraagstukken aan loopt als ik destijds. Ik kan haar goed begeleiden door mijn ervaringen met haar te delen, maar op mijn aanraden gaat ze ook meedoen aan het Rvdb development programma. Ik ben ervan overtuigd dat dat het verschil gaat maken in haar ontwikkeling.
En nu ik zelf net moeder ben geworden en weer de balans aan het zoeken ben tussen werk en privé, heb ik de hulp ingeroepen van Rvdb-coach Eveline Marcus, die destijds ook mijn intervisies deed. Eigenlijk is dit na mijn selectie-tijd de tweede transitie waar ik op werkgebied doorheen ga. Het voelt niet meer dan logisch om dat weer samen met Rvdb te doen.”
Interview: Ronne Theunis