Onze hr interim professionals in de Rvdb selectie doen bij verschillende opdrachtgevers ervaringen op, waarmee ze zich voortdurend persoonlijk blijven ontwikkelen en in korte tijd een waardevolle bijdrage leveren aan een organisatie. Hoe maak je binnen zes maanden verschil binnen een organisatie? Zeg je altijd ja tegen een opdracht?
Daarover gaan drie Rvdb-professionals met elkaar in gesprek: corporate recruiter Fleur van Veen, talent manager Jaap Trouw en hr interim professional Ineke Hofstee.
In ons Rvdb-selectieprogramma hebben we ongeveer 50 hr interim professionals in dienst, die we voor korte of langere tijd detacheren bij zeer uiteenlopende opdrachtgevers. Jaap is als talent manager verantwoordelijk voor de begeleiding van de interim professional in hun professionele- en persoonlijke ontwikkeling. Continu is hij in gesprek met de interim professional. Hij kijkt met ze naar waar ze staan, wat ze nodig hebben voor hun volgende stap in hun ontwikkeling en zorgt dat ze voor die volgende stap de juiste handvatten hebben. Daanaast is hij betrokken bij de bemiddeling van de interim professionals. Jaap is ervan overtuigd dat inclusiviteit een belangrijke factor is om de samenwerking te laten slagen. “Dat geef ik ook altijd direct aan bij de opdrachtgever: maak een Interim professional onderdeel van je team en zorg ervoor dat hij of zij vanaf dag één overal bij betrokken wordt.
Die gelijkwaardigheid maakt het werk voor de interim professional zelf ook leuker, zegt Ineke. “Bovendien vind ik het zelf ook fijn én belangrijk om bij het team te horen en als gelijke te worden gezien.” Door zich niet op te stellen als tijdelijke medewerker die ‘toch zo weer weg is’, vertrouwen mensen haar eerder, heeft Ineke gemerkt. Dat is een instelling waar bij Rvdb vanuit recruitment ook specifiek op wordt gelet. “We zoeken mensen die kunnen verbinden en een brede belangstelling hebben voor de wereld om zich heen”, zegt Fleur. Mensen die ook goed kunnen functioneren in een omgeving die ze (nog) niet kennen, vinden snel hun plek in een team en zijn dus ook eerder up & running.
In de drie jaar dat de interim professionals deel uitmaken van de Rvdb-selectie, zijn Interim professionals zelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling, maar de talent managers - zoals Jaap - begeleiden ze daarin. Zij matchen Interim professionals met opdrachten die aansluiten bij hun individuele wensen en ontwikkelbehoeften en voeren daarover dus voortdurend gesprekken.
Wat doe je als een opdracht geen volle 100% match is? Het komt vast wel eens voor dat een interim professional een bepaalde klus of organisatie niet helemaal ziet zitten. Wat doe je dan? “Als we een Interim professional voorstellen bij een opdracht, zorgen we dat er zoveel mogelijk aanknooppunten zijn tussen de opdrachtgever en de Interim professional”, zegt Jaap. Als na een intakegesprek toch blijkt dat de opdracht niet past bij iemands ontwikkeling, of dat de interim professional zichzelf echt niet in die organisatie ziet werken, zoeken we verder. Om een opdracht succesvol uit te voeren, is het belangrijk dat beide partijen erin geloven.”
Ineke is inmiddels bijna drie jaar aan het werk als interim professional. Het is wel eens voorgekomen dat ze eigenlijk wel was uitgeleerd bij een opdrachtgever en het beter was om de opdracht voortijdig te beëindigen. “Daar ben ik toen zelf het gesprek over aangegaan, eerst met mijn talent manager en daarna met de opdrachtgever. In het Rvdb-selectieprogramma leer je als stevige business partner aan tafel te zitten en dit soort gesprekken ook zelf aan te gaan.
Toch vindt Ineke dat een Interim professional zeker in het begin van zijn of haar carrière - de meeste opdrachten wel gewoon moet proberen. Uit je comfortzone stappen is immers ook ontzettend leerzaam, juist ook als je het ergens niet naar je zin hebt. Na elke opdracht weet je beter wat bij je past en kun je samen met je talent manager steeds gerichter opdrachten zoeken. Dat kan Jaap beamen: “Ik ben nog nooit een opdracht tegengekomen waar iemand helemaal níets van had geleerd”.
Fleur ziet als recruiter ook voordelen als een interim professional aangeeft dat hij of zij toe is aan een nieuwe opdracht. Soms kan een collega Interim professional de betreffende opdracht namelijk overnemen. Vanuit Rvdb wordt gezorgd voor een zorgvuldige overdracht “Zo kan de ontwikkeling van onze professionals doorgaan én blijven we optimale service verlenen aan de opdrachtgever. Win-win!”
Hoe lang heeft een interim professional eigenlijk nodig om iets te betekenen voor een organisatie? Een opdracht duurt gemiddeld een half jaar en grote hr-projecten lopen vaak (veel) langer. Zijn zes maanden niet te kort om echt verschil te maken? Absoluut niet, vinden Jaap, Ineke én Fleur. De hele organisatie omgooien lukt inderdaad niet, maar volgens Ineke beteken je altijd iets. “Juist omdat je er maar kort zit, ben je extra ambitieus om iets goeds neer te zetten.” Bovendien kan iets relatief kleins als een proces veranderen of een schakel er tussenuit halen, al een groot verschil maken.
Fleur ziet in de praktijk dat de interim professional’s vaak zo snel up & running zijn, dat ze naast hun gewone werkzaamheden nog tijd hebben om andere projecten op te pakken. “En als blijkt dat er toch meer tijd of mensen nodig zijn om zo’n project af te ronden, bijvoorbeeld op het gebied van performance management of talent management, kan Rvdb altijd aanvullende diensten verlenen.”
Dat de interim professionals ook op korte opdracht een positieve impact hebben op een organisatie, blijkt wel uit de verzoeken die Jaap regelmatig krijgt van opdrachtgevers. “Vaak zoeken ze voor een volgende opdracht ‘net zo iemand als Pietje’, omdat ze daar zoveel aan hebben gehad.” De interventie met een verfrissende interim professional van buiten heeft aal impact op zich. Interim professionals brengen beelden en ervaringen van buiten naar binnen en hebben de mogelijkheid om tijdens de opdracht inspiratie van heel veel Rvdb collega’s in te zetten. Met 50 mede interim professionals die zeer uiteenlopende opdrachten vervullen en ervaringsdeskundige als Talent Managers sta je er als interim professional nooit alleen voor.
Tekst: Ronne Theunis