Sinds 2013 organiseert Rvdb in samenwerking met HRcommunity jaarlijks de HRtop100, een initiatief dat in het leven geroepen is om het werkveld te innoveren en kennis te delen. En HRcommunity en Rvdb bundelen maar wat graag de krachten! HRcommunity biedt het platform, wij het netwerk. Een vruchtbare combinatie, omdat er prachtige content toegankelijk wordt gemaakt voor een groot publiek.  

 

Van longreads naar podcasts

Elk jaar reizen er afgevaardigden vanuit zowel HRcommunity als Rvdb het hele land door om HR directeuren te ontmoeten en stil te staan bij hun uitdagingen en visies op het vak. Dit gesprek delen we vervolgens via verschillende kanalen met het werkveld. Voorheen verschenen deze interviews in uitgeschreven teksten, maar daar hebben we sinds dit jaar een andere vorm voor gevonden. Een podcast! Een zuiver en inspirerend verhaal waarbij de HR Directeuren meer dan tevoren hun eigen tone of voice neer kunnen zetten. Dit brengt de luisteraar nog dichter bij wat er in de bestuurskamers op het gebied van HR besproken wordt. Bovendien zijn de podcasts gemakkelijk en overal te beluisteren wanneer men maar wil. Kortom, een mooi podium voor HR leiders voor het delen van hun visie, te inspireren en inzichten te delen.

De start van iedere podcast staat overigens vast. Aan de hand van vijf stellingen wordt de HR Directeur uitgedaagd stelling in te nemen over het vak. Vervolgens ontstaat er in het resterende half uur een gesprek over deze stellingname, de loopbaan van de Directeur en hoe diegene invulling geeft aan de huidige en toekomstige HR agenda. Zo geeft het interview een interessante mix van vak inhoud en persoonlijke informatie weer, dat voor iedereen die in het HR vak werkzaam is boeiend is om te beluisteren.

 

Het hrtop100 event

Door het interview af te nemen zijn de HR Directeuren automatisch genomineerd om mee te dingen naar de publieksprijs. De podcasts komen namelijk online te staan en in de maand november kan er door het publiek gestemd worden. Wie is hun favoriete leider? Wiens visie vinden zij het meest aansprekend? Tijdens de award show in december wordt deze prijs aan de top drie bekend gemaakt. In 2018 vormde Véronique Klaasen van DELA, Rowena Lodder van Hilton en Rien van Ekris van Danone de top drie van de publieksprijs.

Naast de publiekprijs worden er op het event ook de prijs voor de HR Directeur van het jaar (vakjury prijs) en de prijs voor de HR wetenschapper van het jaar bekend gemaakt. De winnares van vorig jaar, Martine Zeegers van Unilever, nam het op tegen Chris Overbeek van Aldi en Ramon de Kok van De Bijenkorf. De prijs voor de beste HR wetenschapper werd uitgereikt aan Tanya Bondarouk, Professor Human Resources Management bij Universiteit Twente. Om in aanmerking te komen voor de titel HR Directeur van het jaar dient de HR leider zich separaat op te geven en uit een te zetten waarom hij of zij zou moeten winnen. De vakjury, gevormd door de winnaar of winnares van het afgelopen jaar en diverse bestuurders, stelt uit alle inzendingen een top tien aan finalisten samen. Van deze tien finalisten wordt een referentie ingewonnen bij hun bestuurders. Op de dag van het event worden deze tien finalisten door de vakjury aan de tand gevoel, waarbij zij stilstaan bij de mate waarin de HR leider optimaal zijn of haar hoofd, hart en handen inzet. Oftewel in hoeverre de HR leider zich bewust toont van de wereld om ons heen, spiritualiteit en executiekracht.

 

Volgend jaar meedoen of iemand anders aandragen?

We streven er naar om HR Directeuren te ontmoeten die zowel in jonge, scale-up organisaties werkzaam zijn als HR eindverantwoordelijken binnen grote corporate organisaties die vaak met hele andere thema’s werken. De enige voorwaarden die wij stellen zijn dat de Directeur in positie moet zijn, Nederlands spreekt en eindverantwoordelijk is binnen een organisatie groter dan 1000 medewerkers. Ben of ken jij een HR leider die aan deze voorwaarden voldoet en tevens over een inspirerende visie beschikt, geef jezelf of de ander dan op en doe mee aan de verkiezingen van 2020.

 

Luister hier naar de podcasts die de consultants van Rvdb opgenomen hebben en breng je stem op je favoriete HR leider in november uit.