1 augustus 2016, geschreven door Irene Beekmans en Lourens van Poppel

Wet DBA. Meer risico?

De overeenkomst van opdracht

Houden de opdrachtgever en zzp'er zich aan de overeenkomst? Dan is er niets aan de hand. Er is geen risico op naheffingen door De Belastingdienst. Vooral het voorkomen van een gezagsrelatie, inclusief leiding en toezicht door de opdrachtgever is van belang.

Voorkomen Fictieve dienstbetrekking

Belangrijk is dat duidelijk wordt dat de zzp'er werkzaamheden verricht als zelfstandige/ ondernemer, daarvoor zijn een inschrijving bij KvK, een BTW nummer en meerdere opdrachtgevers vereist. We gaan ervan uit dat jij als opdrachtgever, Rvdb als intermediair en de zzp'er een fictieve dienstbetrekking willen voorkomen.

Het risico is voor Rvdb

Mocht De Belastingdienst toch oordelen dat er daadwerkelijk sprake is van een echte of een fictieve dienstbetrekking, wordt de intermediair aangemerkt als ‘werkgever’ en krijgt deze organisatie een naheffing van loonheffing en premie werknemersverzekeringen. Rvdb neemt in deze situatie dus het risico volledig over van jou als opdrachtgever.
 

Vragen? Onze overeenkomst inzien?

Heb je nog vragen over de wet DBA? Neem dan gerust contact op met Irene Beekmans via i.beekmans@rvdb.nl of bel naar +31 6 22 78 73 17. Onze goedgekeurde overeenkomst kun je hier inzien.
ovo