29 oktober 2021, geschreven door Julia Geurts

Vitaal met Julia & Annet: Vrijwilligerswerk


In het kader van de Rvdb Vitaliteitsmaand hebben wij de rubriek 'Vitaal met Julia' in het leven geroepen. In deze rubriek spreekt HR Interim Professional Julia Geurts met een van haar Rvdb collega's over een bepaald thema. Deze editie is dat thema 'vrijwilligerswerk' en spreekt zij met Annet Weidema, HR Consultant bij Rvdb. Wat Annet's relatie is met vrijwilligerswerk? Je leest het hier.

 
 1. Wat voor vrijwilligerswerk doe je en waarom heb je specifiek hiervoor gekozen?

  Ik werk op een boerenbedrijf: biologische veehouderij. Ongeveer één keer in de twee weken help ik in het familiebedrijf. Wat ik precies doe? ’s Middags help ik waar zij hulp mee nodig hebben (maar nemen we ook de tijd om bij te kletsen en koffie te drinken): bijvoorbeeld koeien uit het land naar binnen halen, of kalfjes eten geven en ze daarbij leren drinken uit een fles. Einde middag is het avondeten al, zodat we daarna de koeien kunnen melken. Dat is wel echt werken, en vraagt wel wat inzet!

  Ik ben er bijgekomen om dit te doen, omdat ik bedacht dat ik eigenlijk heel veel mooie beroepen ken die me allemaal leuk leken, en dat het leven te kort is om maar te kiezen voor één carrière. En één van die andere beroepen die me trekt, is het boeren. Niet voor altijd, maar het is leuk om te doen, en ik ben graag buiten. Daarmee is het ook een mooie tegenhanger van het werk dat ik nu doe: als HR business consultant ben ik veel binnen, zit ik en staar ik ook nog eens vaak naar een laptopscherm. Tijdens mijn vrijwilligerswerk, werk ik met mijn handen en is er weinig tijdsdruk. Er zijn geen deadlines ondanks dat er altijd genoeg te doen is. al ben je wel bezig. Toen ik dit eenmaal had bedacht, heb ik via het overkoepelend orgaan voor biologische boeren gekeken welke boerderij er bij mij in de buurt zaten. Eén daarvan was deze boerderij, waar ik toevallig ook al eens was geweest tijdens een boerenopendag, dus één en één was twee! Ik heb ze zelf benaderd en het gevraagd; er was dus niet echt een vacature die openstond.

   
 2. Hoe vind je het om aan de slag te zijn als vrijwilliger?

  Het is geweldig! Ik vind het echt heel leuk. Ik denk dat het ook heel goed is voor mensen om iets te doen wat heel anders is dan hun primaire werk: je perspectief op de wereld wordt groter. Je snapt meer subculturen en je ontwikkelt je veel breder als persoon. Ik vind het mooi om niet alleen te beredeneren vanuit mijn eigen visie, en dat ik door het zien van verschillende beroepen en domeinen anders leer kijken. Zodoende zou ik als vrijwilligerswerk dus ook niet zo gauw, bijvoorbeeld, gratis sollicitatietrainingen geven. Ik zit al in het HR vak, dus voor mezelf heeft dat vrijwilligerswerk dan onvoldoende meerwaarde.
  Specifiek voor mijn vrijwilligerswerk, vind ik het heerlijk om buiten aan de slag te zijn, dieren te verzorgen en met m’n handen te werken. Zo krijgt m’n hoofd ook wat rust en door met m’n handen te werken, heb ik het idee dat m’n creativiteit meer gestimuleerd wordt. En ik vind het fijn om iets voor deze boerenfamilie te doen: boeren maken namelijk hele lange dagen en krijgen niet zoveel betaald voor hun werk. Mooi om dus een steentje bij te kunnen dragen!

   
 3. Wat is tot nu toe je mooiste herinnering aan het werk?

  Ik denk dat mijn mooiste herinnering van Kerst een paar jaar geleden is. Ik was toen uitgenodigd om bij hun Kerst te vieren: wat ik al heel bijzonder op zich vond. Voor hun was het heel logisch (‘je hoort er toch gewoon bij?!’), maar het is een mooie uiting van het idee dat ik echt onderdeel ben geworden van die familie. Daarnaast werd die Kerstdag ook nog eens een kalfjes drieling geboren: iets wat zo goed als nooit voorkomt. En als het voorkomt, overleven ze het vaak niet alle drie. En dat was nu wel het geval! Heel bijzonder, en ook heel symbolisch. Mooie herinnering!  

   
 4. Wat heeft dit vrijwilligerswerk jou gebracht?

  Het heeft me een meer diverse kijk op het leven gegeven, een goede tegenhanger voor het zakelijke business woman zijn. Een boerenoveral in plaats van hoge hakken. Ook qua gezondheid heeft het me veel gebracht. Enerzijds beweeg je veel en ben je veel in de buitenlucht. Anderzijds brengt het mij veel ontspanning. Je bent veel bezig, maar er zit niet zo’n druk op, en het is heerlijk om te gaan slapen omdat je fysiek moe bent (in plaats van mentaal). Daarnaast het heeft mij mijn boerenfamilie opgeleverd! De jongens noemen mij hun zusje en ik noem hun mijn boerenbroertjes: zij beschouwen mij echt als familie en andersom ik hen ook.

   
 5. Waarom zou jij andere collega’s aanraden om ook vrijwilligerswerk te doen?

  Ik zou het ze vooral aanraden als het ze zelf ook iets brengt. De aanname over vrijwilligerswerk is dat je vooral iets geeft, maar het moet je ook iets brengen, want anders houd je het niet vol. Het kan je zingeving brengen, dus dat je iets vrijwillig doet omdat je gelooft dat het een betere wereld brengt, of je doet het vanuit passie, omdat je er echt gelukkig van wordt. Bij mij geldt meer het laatste bij mijn boerenvrijwilligerswerk. Wat ik heel fijn vindt: ik heb zoveel passies dat ik die nooit allemaal in één baan kwijt kan, dus zo kan ik toch verschillende passies waarmaken!