28 oktober 2020, geschreven door Redactie Rvdb

Thuiswerken in tijden van Corona: Zo doe je dat


Een groot deel van ons werkt nu alweer een tijdje vanuit huis. Maar werken we wel zo productief als op het kantoor? Vaak valt er hier nog wel wat aan te verbeteren. Hier zijn een aantal tips die jou daarbij kunnen helpen.
 

Ochtendroutine
Die extra 30 minuten in bed klinken veel te aantrekkelijk, zeker als je geen ochtendmens bent, maar we raden je aan om wakker te worden zoals je dat zou doen voor een gewone dag op kantoor en gelukkig hoort daar niet bij dat je moet wachten op je trein of bus. Begin je dag met je ochtenddouche en maak die broodnodige koffie en een gezond ontbijt klaar terwijl je luistert naar je favoriete podcast (zelf raad ik de ‘Man Man Man’ podcast aan!). Sommige rvdb’ers beginnen zelfs 's morgens met een korte maar fijne digitale yogasessie of workout. Deze stappen zorgen ervoor dat je die trage ochtenden vermijdt en mentaal voorbereid bent om je dag te verpletteren!

 

Aankleden
Houd het comfortabel maar kleed je toch gepast aan voor jezelf en je team, die paar minuten die beslissen wat je gaat dragen kunnen je al in de juiste modus brengen. Aan de andere kant zorgt het reserveren van je pyjama of ‘comfy’ sportoutfit voor na het werk ervoor om jezelf 'uit te schakelen'. Het stelt je tegelijkertijd in staat om die balans tussen werk en privé te behouden.


Complete werkplek
Laat het comfort van thuis je niet in de val lokken. Het is belangrijk om een ruimte te reserveren om in te werken. Als je geen groot bureau hebt, kan het opknappen van de eet- of koffietafel een goed begin zijn. Daarna is het belangrijk om je werkplek zo uit te rusten dat niets je meer hindert om productief aan de slag te gaan. Een comfortabele stoel, een tweede beeldscherm, een muis en een laptopverhoger hebben mij hierbij bijvoorbeeld erg geholpen. Daarnaast heeft een ouderwetse internetkabel mij verlost van al mijn wifiproblemen. Wellicht een tip voor jou?

 

Zorg er verder voor dat jouw werkruimte goed verlicht is - hoe meer natuurlijk licht hoe beter - en bevrijd het tafeloppervlak van zoveel mogelijk rommel om je scherp te houden! Om ons team aan te moedigen de beste werkruimte voor zichzelf op te zetten hebben we er zelfs een challenge aan gekoppeld, want iedereen houdt toch van een beetje concurrentie?

 

Opgeruimde kalender, opgeruimde geest
Het is belangrijk om een duidelijk schema voor je dag vast te leggen, vooral duidelijke deadlines om je werkdag te beginnen en te eindigen. Ik zou ook aanraden om ‘niet storen blokken’ in je agenda te plaatsen voor de taken die je wilt bereiken, zoals het schrijven van een blogartikel. Dit houdt je op schema en kan je ook vrijhouden van andere afspraken of afleidende berichten of belletjes, omdat de mensen weten dat je het druk hebt. Onderbreek je werk ook niet voor huishoudelijke activiteiten - je wasgoed kan wachten! Wees streng met je kantooruren om gefocust te blijven.

 

Blokkeer die lunchtijd
Het blokken van je agenda brengt ons bij het volgende punt. Vergeet niet om elke dag een uur te besteden aan een welverdiende pauze van alles wat met het werk te maken heeft. Klap je laptop dus even dicht! Stap weg van je bureau om wat frisse lucht te krijgen (al is het maar van je balkon), strek die ledematen uit en blijf gehydrateerd! Op die manier kun je weer fris en gemotiveerd aan de slag.

 

De pauze is een uitgelezen mogelijkheid snel te gaan joggen, een boek of krant te lezen of die podcast van eerder af te luisteren. Als je jouw lunchpauze liever niet alleen doorbrengt, nodig jouw collega’s dan uit voor de lunch via Microsoft Teams en organiseer een echte digitale lunchdate.

 

Vergeet je mentale gezondheid niet
Hou je menselijke connecties dus in leven. Alleen thuis zijn zonder elkaar fysiek te ontmoeten kan je een mentale impact op je hebben, je voelt je eenzaam. Het onderhouden van sociale contacten is hier ‘key’. Als een persoonlijke ontmoeting nu niet mogelijk is, waarom laat je het dan niet virtueel gebeuren? Geef tijd voor niet-werkgerelateerde onderwerpen, door een online koffiegesprek in de ochtend of een digitale borrel na het werk met een aantal collega's te plannen.

 

Deze methoden hebben ons team proactief en gemotiveerd gehouden in tijden van Corona. Laat ons weten hoe ze voor jou werken! Waarom tag je ons niet op Instagram met @rvdb_hr en deel je jouw ‘productiviteitshacks’ met ons?