27 december 2022, geschreven door Jan Schenkels

Remote werken: Larissa Laan

Vanuit het zonnige Barcelona en Kaapstad een L&D project draaien, om hierna een verfrissende duik te nemen in de zee, walvissen te spotten of een hike te doen omringd door adembenemende natuur. Voor Larissa, HR Interim Professional bij Rvdb, werd deze remote droom werkelijkheid. We vroegen haar naar haar ervaringen en vanuit een koffietent aan het strand in Kaapstad schrijft ze ons terug.
 

Waar komt die passie vandaan voor remote werken?

Tijdens mijn studie heb ik een half jaar in Lissabon gewoond, daar is de liefde voor wonen in het buitenland begonnen. Maar ook in Nederland was het voor mij al heel normaal om in koffiezaakjes te werken. Afwisseling en gezelligheid om me heen, dan ben ik het meest productief. Veel werken op verschillende plekken, remote, deed ik dus eigenlijk al. Covid maakte het mogelijk om op vakanties nog even iets langer te blijven en vanuit daar te werken. Dat heb ik meerdere keren gedaan in Frankrijk, Lissabon en Mexico.

 

Kan je ons vertellen hoe het idee tot stand is gekomen om voor Rvdb vanuit het buitenland te werken?

In april ging ik opnieuw naar Lissabon. Ik voelde mij weer zo goed en thuis daar. Ik dacht: ik wil dit opnieuw! Remote werken, voor langer dan een week. Misschien vind ik wel een opdracht waar dit mogelijk is. Mijn Talent Manager Ilse stond hiervoor open en is met mij mee gaan denken over de mogelijkheden. Dat was super fijn!

 

Welke voorbereidingen heb je getroffen om dit mogelijk te maken?

Na mijn periode bij Rituals kwam ik bij VolkerWessels terecht in een projectenrol. Ideaal voor remote werken, maar dat durfde ik echt nog niet te vragen tijdens de sollicitatie. Wel werkte ik veel vanuit huis, omdat Vianen nou eenmaal niet om de hoek is. Ik had de overtuiging dat zij mij nooit naar het buitenland zouden laten gaan. Maar ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en vroeg of ik de laatste drie maanden vanuit het buitenland kon werken. ‘Ja hoor, boek maar, ga maar, geen probleem’. We hebben goede afspraken gemaakt en nog geen 2 weken later vertrok ik.

 

Toevallig had ik al contact met Sweet Spot Abroad. Joost (CEO) had mij benaderd via LinkedIn. Sweet Spot is een organisatie die remote werken faciliteert: accommodatie, co-work, een groep en activiteiten. Zij regelen alles voor je. Je volgt een learning track, waar je deels je ontwikkelbudget voor in kan zetten. Dus het enige wat ik hoefde te regelen was: koffer inpakken en vliegticket boeken. Ideaal als je last minute iets wil regelen en geen ervaring hebt met co-livings en co-workings.

 

Wat doe je hier en waarom leent dit project zich goed voor remote?

Ik werk als Project Lead bij Volker Wessels (IT BV & Infra Digital). In deze rol leid ik verschillende L&D projecten zoals het inrichten van een Learningplatform voor medewerkers. Projecten zijn op afstand goed aan te sturen omdat er weinig gespreksvoering is met medewerkers. Ook helpt het feit dat ik op een IT-afdeling werk waar zo goed als alle meetingen al via Microsoft Teams werden gedaan. Daarnaast ben ik Scrum Master van het team. Vooral als Scrum master was het fijn dat ik in het begin in Nederland was om het team agile op te leiden. Toen de processen eenmaal liepen, kon ik dit makkelijk remote aansturen.

 

Hoe lang verblijf je in het buitenland en wat is de verdeling Barcelona / Kaapstad (in tijd hierin)?

Van 18 oktober tot 17 november verbleef ik in Barcelona. 18 november tot 17 december vanuit Kaapstad. Ik blijf nog even plakken voor een roadtrip en safari met de leuke meidengroep van Sweet Spot.

 

Waarom Barcelona en Kaapstad?

Ik houd van Spanje. Het is zo relaxed en de mensen zijn zo lief. Heerlijk om in zo’n kleine bubbel te leven. Ik heb altijd gezegd dat ik daar wel eens wil wonen. In eerste instantie wilde ik naar Malaga. Sweet Spot biedt echter Barcelona en Kaapstad aan en dat klonk mij ook als muziek in de oren. Al vond ik Kaapstad wel spannend hoor, daarvan wist ik niet wat ik kon verwachten qua cultuur. Nieuwsgierig hoe het zou zijn in een wat onveiliger land en met een groep onbekende meiden. Maar hee, je kan er leeuwen en walvissen zien dus let’s go! Bewust eerst even naar Barcelona gegaan, om beiden avonturen mee te pakken. Geen spijt van gehad!

 

Kan je ons eens meenemen in een werkdag daar in Kaapstad. Verschilt je dagindeling wezenlijk van hoe je het in Amsterdam zou indelen?

Ik heb hier een fijne ochtendroutine. Om 06:00 uur spring ik mijn bed uit door de zon die door mijn ogen schijnt. Samen met Julia starten we met een hot yoga of een sportlesje. Top begin van de dag! Hierna een koffietje to go, wandelend naar kantoor. Op de co-work werken we met de andere meiden en lunchen we rond 13 uur in een leuk tentje. Na werk doen we alleen maar leuke dingen zoals een mooie hike, eten aan het strand of naar een nieuwe winery. Dit ochtendritme hoop ik in Amsterdam vol te houden. Je hebt zoveel meer aan je dag, gratis uren!

 

Hoe staat het met je productiviteit? Heb je meer afleiding of ben je juist productiever wanneer je vanuit het buitenland werkt?

Ik ben productiever dan ooit. Dit komt ook wel echt door de co-work. Ik werk elke dag op kantoor (of soms een vrijdagmiddag in een koffietent). De structuur helpt mij dus en dat is iets wat ik in Nederland anders wil gaan inrichten. In Nederland had ik veel meer afleiding van collega’s op kantoor, of de was die je thuis even tussendoor doet. Dat heb je hier niet. Doordat je leuke dingen wil doen werk je juist efficiënt. Tegelijkertijd wil ik mij bewijzen dat ik het vertrouwen waard ben.

 

Welke voordelen – naast het betere weer – merk je nog meer van het werken in het buitenland?

De balans is veel beter. Er is zoveel tijd voor jezelf, om leuke dingen te doen, te sporten, het beste uit je dag te halen. En ook hier word je geleefd hoor, als je dat wil. Ik kan hier veel bewuster kiezen waar ik blij van word en waar ik behoefte aan heb. Ook leer je veel nieuwe mensen kennen die kunnen inspireren, en zorgt een andere omgeving voor nieuwe creativiteit. Het geeft ruimte om nieuwe routines aan te leren. Uitzoomen en reflecteren op je leven.

Vriendin Pam voegt toe: “Er is zoveel te doen na werk, zoveel afleiding. Na een lange werkdag ben je deze alweer vergeten, je kan goed afsluiten en hebt gewoon een constant vakantiegevoel! Uit je dagelijkse sleur en oude gewoontes..

 

Waar loop je juist tegenaan? 

Vooral in Kaapstad is het soms lastig om niet overdag alleen maar leuke dingen te willen doen. Zo zijn een aantal nu richting het strand, en kies ik ervoor nog even door te werken. Dat moet je wel kunnen en willen. Ook blijft wifi een ding. Die is in een koffiezaak nog niet altijd de beste. Dus meetings doe ik altijd op de co-work. Daar werk ik sowieso het liefste.

Vriendin Julia: ”Je loopt moeilijker bij iemand naar binnen (gaat lastig vanuit Kaapstad) en je krijgt niet altijd alles mee.”.

 

Welke verschillen zie je tussen het werken vanuit Barcelona tegenover Kaapstad? Welke stad is beter leent zich beter voor remote werken? 

Barcelona is een levendige en toegankelijke stad. Het is relatief veilig, er zitten veel internationals (en Nederlanders). Het is eigenlijk net Amsterdam, maar dan met een strand en mooi weer. Alles is goed geregeld. Kaapstad is in die zin onveiliger. ’s Avonds moet je niet alleen over straat. Toch merk je daar weinig van. We doen alles met de Uber en de stad voelt veilig aan. Kaapstad heeft zulke prachtige natuur, dat je na werk eerder een hike gaat doen of een andere activiteit. Als je hier bent, wil je erna ook wel even vakantie om te reizen en wat van het land te zien.

 

Hoe kijk je tot zover terug op je periode in het buitenland? Wat heb je er allemaal uitgehaald?

In 1 woord fantastisch. Echt geweldig om zo’n persoonlijke groei door te maken, zoveel inspirerende nieuwe mensen (vrienden) te ontmoeten, en een andere cultuur te ervaren. Ik heb veel nieuwe gewoontes gecreëerd en ontdekt wat wel en niet voor mij werkt als het bijvoorbeeld gaat om productief werken. Maandag en dinsdag wil ik knallen, lang werken op kantoor. Vrijdag wil ik mijn to do lijst afwerken en dat kan prima in een koffietent. Ook het om 06:00 uur opstaan heeft mij veel gebracht, je kan voor en na werk veel doen en je blijft je ritme en structuur behouden. Daarnaast heeft iedereen een bijzondere persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Ook in een nieuwe groep leer je zoveel over jezelf.

 

Kijk je stiekem ook weer een beetje uit om terug te keren naar je vrienden, familie en collega’s in Nederland?

Je gaat er altijd naar toe leven natuurlijk, maar ik geniet hier zo van elke dag, en heb zulke leuke meiden ontmoet. Ik denk dat ik hun juist ga missen straks. Tuurlijk, ik kijk er naar uit om mijn familie en vrienden weer te zien, maar zij mogen ook best naar Kaapstad komen hoor;). Het helpt dat de meiden hier straks ook weg zijn. Dan is het voor mij ook wel weer welletjes. Ik houd van mijn leven in Amsterdam en wil bepaalde routines echt gaan voortzetten daar. Juist doordat de buitenlandse ervaring tijdelijk is waardeer ik het extra. En de kerstdagen komen eraan, het voelt goed om dan weer met mijn warme familie te zijn en mijn ervaringen te delen (en hun verhalen te horen!).

 

Denk je dat de Nederlandse beroepsbevolking de stap kan maken voor totaal remote werken, of heerst er nog een te groot taboe?

Het hangt van de functie af, maar ik geloof wel dat deels remote/hybride werken niet meer te ontkennen is en over 5 jaar het nieuwe normaal zal zijn. Corona heeft nieuwe mogelijkheden opgeleverd en voor een nieuw normaal gezorgd. Kantoorpanden hebben lange tijd stilgelegen en er zijn nieuwe behoeftes van medewerkers. Zij werken meer thuis (wel of niet in het buitenland), eisen meer flexibiliteit en een ander evenwicht tussen werk en privé. Meer persoonlijke ontwikkeling. De verwachting drie dagen kantoor, twee dagen thuis wordt vaak al niet gehaald. Sommige medewerkers willen naast carrière maken ook ervaringen opdoen, op avontuur.

 

Toch zie ik dat veel bedrijven terughoudend zijn in het faciliteren van remote werken. Zij willen hun mensen weer naar kantoor krijgen. Er heersen veel overtuigingen over remote werken, zoals: ‘wat doen ze de hele dag daar’, ‘dan wil straks iedereen’, ‘hoe dan het verbinding/teamgevoel behouden, samenwerken of de bedrijfscultuur ervaren?’ En ‘wie gelooft dat nou: productiviteit met de voetjes in het zand?’ Daarnaast weten bedrijven niet wat zij kunnen aanbieden, hoe het fiscaal en verzekeringstechnisch zit of uit welk potje het moet komen.

 

Ik geloof in vertrouwen van medewerkers en sturen op output. Waar, hoe, wanneer en hoelang je werkt zou niet uit moeten maken, zolang je maar resultaten weet te boeken. En voor sommige functies en momenten is het belangrijk om dit fysiek en met elkaar te doen. Daarom zijn afspraken en duidelijk HR-beleid belangrijk. En maatwerk. Lang niet iedereen heeft dezelfde behoeftes. Een periode van 1 tot 3 maanden per jaar zou naar mijn idee perfect zijn om medewerkers de kans te bieden om op avontuur te gaan of persoonlijk te ontwikkelen. De bedrijven die hier vooruitstrevend in zijn weten nieuw talent, vooral de nieuwe generatie, aan te trekken en huidig talent te behouden.

 

Hoe staat Rvdb hierin?

Bij Rvdb krijgen medewerkers de mogelijkheid om 3 maanden achtereenvolgend per jaar remote te werken. Geweldig dat zij hierin medewerkers het vertrouwen geven. Voor trainees hangt het wel van je opdracht af. Ook je opdrachtgever moet goedkeuren dat jij naar het buitenland mag en daarin verschilt het beleid en hangt het van je rol af. Ik ben de eerste trainee bij Rvdb die voor langere tijd weg is, maar je ziet al veel dat medewerkers een week langer in het buitenland blijven na een vakantie om vanuit daar nog een week remote te werken.

 

Heb je nog tips voor anderen die overwegen om de stap naar het buitenland te maken om remote voor hun organisatie te werken?

Stap uit je comfortzone en ga het gesprek aan met je leidinggevende (doe hierin geen aannames). Ja het is spannend, maar een ‘nee’ heb je en een ‘ja’ kan je krijgen. Ook zou ik wel echt een co-work aanraden, zodat je productief kan werken met goede wifi. En houd rekening met de tijdzone. Bali kan ook, maar dan moet je af en toe ‘s avonds je laptop openklappen.

 

En voor organisaties: sta open voor verandering en maak passend HR-beleid wat past bij de organisatie en per functie. Het is makkelijk om te kijken naar wat niet kan. Maar wat kan wel? Hier kan HR-beleid op gemaakt worden (waar ik altijd graag in wil helpen;)).