3 november 2021, geschreven door Julia Geurts

Vitaal met Julia & Roos: Multitasken


In het kader van de Rvdb Vitaliteitsmaand hebben wij de rubriek 'Vitaal met Julia' in het leven geroepen. In deze rubriek spreekt HR Interim Professional Julia Geurts met een van haar Rvdb collega's over een bepaald thema. Deze editie is dat thema 'aandacht' en daarom spreekt zij met Corporate Recruiter Roos Poorte over multitasken. Wat Roos' relatie is met multitasking? Je leest het hier.

 
 1. Een ultiem multitaks-moment, hoe ziet dat er bij jou uit?

  Als je achter je laptop eet, je mail leest en ondertussen een gesprek aan het voeren bent met een collega over iets anders. De vraag is echter hoe ultiem het dan nog is. Als het lukt, is het fijn. Maar is het ook goed? Misschien niet. Ook bij het eten achter je computer neem je niet écht een rustmoment. Je mail lezen en tegelijkertijd iemand even een antwoord snel geven, is niet per se heel erg.

   
 2. Denk je dat multitasking effectief is? 

  Hoeveel tijd bespaar je nou echt door dat te doen? Je levert niet altijd kwalitatief goed werk. Wanneer ik een mail aan het schrijven ben en ik praat ondertussen met iemand, maak ik sneller een spelfout. Je kan dan een woord horen en dat typ je dan ook in de mail, terwijl dat niet de bedoeling was. Multitasken doe je eigenlijk niet bewust. Het gebeurt vooral onbewust. Door er bewuster van te zijn, is het beter voor de efficiency en kwaliteit van je werk. Het is ook maar net wat je tegelijkertijd doet. Twee werkdingen of het roeren in een pan en ondertussen een intakegesprek voeren. Dit is wel iets om je bewust van te zijn. Soms tijdens werk in de snelheid gebeurt het gewoon, zonder dat je er echt bij stilstaat.

   
 3. Ben je in de loop van het leven meer/minder gaan multitasken? Waarom denk je?

  Meer. Dit komt doordat ik meer verantwoordelijkheid hebt gekregen. Op werkvlak, maar ook op persoonlijk gebied zoals thuis. Hoe meer je zelf moet regelen, hoe meer je ook gaat multitasken. Uiteindelijk doe ik toch niet zoveel aan multitasken, want als alles tegelijkertijd komt, doe ik het toch achter elkaar. Ik denk dat ik heb geleerd dat het niet echt effectief is tijdens werk. Dan zeg ik sneller “Sorry kan je heel even wachten, ik ben nu even met dit bezig en dan spreek ik je over 5 minuten?”

   
 4. Kan je een voorbeeld geven wanneer je multitasked met succes of wanneer je dat niet lukte?

  Ik ben eerder succesvol in multitasken in privé situaties dan in werk situaties. Als je thuis bent, kan je bijvoorbeeld de keuken schoonmaken en met je vriend een gesprek voeren over de hypotheek.

   
 5. Waar geef jij prioriteit aan?

  Ik denk soms dat ik prioriteit geef aan de dingen waar je niet zoveel bij na hoeft te denken of die niet veel concentratie kosten. Dit zijn niet per se altijd dingen die in je hoofd blijven zitten. Ik kan ’s ochtends niet lekker ontbijten als ik niet eerst alle troep aan de kant heb gedaan. Ik ga dan eerst opruimen als er rommel is en dan pas ontbijten. Ik denk dat ik dat ook wel in werk doe. ’s Ochtends begin ik eerst nog met mails beantwoorden zodat ik weet dat ik nog niet veel mails hoef te beantwoorden gedurende de dag.

   
 6. Wat verdient momenteel meer aandacht in jouw leven?

  Sport. Ik ben bijvoorbeeld ook gaan fietsen naar kantoor. Sinds mijn vorige baan ging ik niet meer vaak naar de sportschool, omdat ik al moe was na werk. Sporten is er natuurlijk ook om je hoofd leeg te maken en je voelt je goed na zo’n sportsessie, maar het zat er toen niet echt in bij mij. Daarbij komt dat ik alleen sport niet leuk vind, dat doe ik liever samen. Aan de andere kant heb ik ook geen zin om bij een teamsport te gaan, want dat is weer een extra verplichting, en m’n leven is al zo vol (met leuke dingen). Maar concluderend denk ik dat ik dus niet zo’n multitasker ben.