9 april 2018, geschreven door Michelle Kersjes

‘Je moet schieten om te kunnen scoren’ - Johan Cruijff

Warmlopen
Je studentenleven. Dat is een toptijd, geen wedstrijd. Maar stiekem wil je ook winnen, toch? Afstuderen, carrière maken. Hoe doe je dat? In deze blog vertel ik je over de aanloop die ik heb genomen richting mijn eerste baan, een HR traineeship bij Rvdb.

Het is 2013 en ik studeer Organisatiewetenschappen in Tilburg. Een brede studie rondom het inrichten, sturen en veranderen van organisaties. De toekomst houdt me totaal nog niet bezig. De studie vind ik wel interessant hoor, en ik haal ook keurig al mijn punten. Maar pas écht belangrijk vind ik alles daaromheen. Commissies, stage, dispuut, bijbaan, exchange… Telkens begin ik enthousiast aan iets nieuws. Ik leg de lat graag hoog en daarom ren ik me soms rot.

Tactiek?
‘Nee zeggen bestaat ook’, zegt mijn vader. Ik ben zijn oudste dochter en hij coacht me graag. ‘Weet ik, pap’, zeg ik. Verder laat ik het passeren. Ik kan me wel verdedigen, maar ik heb nu eenmaal een brede interesse. Extracurriculair vind ik een geweldig woord. Echter heeft dat voor mij niets te maken met het bewust aanvullen van een lijstje ‘nevenactiviteiten’.
Ik geniet van een volle agenda en houd daarbij veel balletjes hoog.

Maar waar loop ik nu echt warm voor? Tijd om te focussen. Ik kies voor een stage in HR, omdat ik erin geloof dat een organisatie niet kan winnen zonder topspelers. Combineer dat met een stukje proces en strategie en de keuze voor een master in Human Resource Management is voor mij een inkoppertje. Mooie slotfase. Het fluitsignaal klinkt en ik ben afgestudeerd! Ik kijk uit naar de derde helft. Een half jaar extra tijd, reizen door Azië. Maar dan?

Aan de zijlijn
Solliciteren voelt als moeten scoren. Maar zonder ervaring voel ik me behoorlijk buitenspel staan. Zelfs voor de meest uitvoerende HR rol blijkt expertise een vereiste. En als starter begin je al helemaal niet zomaar bij het management aan tafel. Dat begrijp ik helemaal. Je hebt eerst een goede basis nodig. Kennis wordt uiteindelijk pas kunst door veel te spelen.

Ik voel me weer F-je, net als in mijn studententijd. Ben ik terecht gekomen in de welbekende vicieuze cirkel? Geen ervaring, geen baan? Geen baan, geen ervaring? Hoe kan ik het ooit ver schoppen zo? Ik wil aanvallen, meters maken. Als kersverse afstudeerder sta ik te popelen om af te trappen.

Het veld op
Hoe kom ik dan wel in beweging? Van verschillende vrienden hoor ik over traineeships; ontwikkelprogramma’s gericht op de combinatie van werken en leren. Waar ze je helpen ontdekken wat je kunt en wat je echt leuk vindt. Een kick-start van je carrière.

Mijn vrienden zijn enthousiast. Ik ben een klein beetje skeptisch. Is het gras aan de kant van trainees echt groener? De nadruk op talent, kansen benutten… Ik kan niet ontkennen dat het goed klinkt, zo’n topspeler zijn. Maar hoe pak je die titel?

Scoren
Zorg dat je vacatures filtert. Waar geloven ze in jou als starter, ook zonder ervaring? Welk programma laat jou écht goed uit de hoek komen? Bovenal, wees doelgericht. Spits je toe op wat jij zelf belangrijk vindt. Wat zoek je, waar hecht je waarde aan? Welke positie, welke sector? Welke bedrijfscultuur, welke structuur? Lees tussen de lijntjes door en stel je proactief op. Bel de recruiter, stel vragen, drink koffie. Zo gaat de bal vanzelf rollen.

Af en toe zul je misschien een trap tegen je schenen krijgen. Dat hoort erbij, want solliciteren is niet altijd leuk. Maar uiteindelijk voelt je eerste baan wél als een prachtig doelpunt. En schroom niet om vaker te scoren. Je hoeft echt niet voor de rest van je leven bij dezelfde club te zitten.

Goal!
Precies daarom heb ik nu bewust gekozen voor het traineeship van Rvdb. Verschillende interim HR rollen, bedrijven en branches. Een geweldig team. Diversiteit en dynamiek. Van richting veranderen, maar wel in een stijgende lijn. Dat past bij mij. Het daagt me uit om te blijven schieten en uiteindelijk mijn droombaan te scoren.

Ik tref het met deze buitenkans. Als interimmer ben je de wisselspeler zonder veel op de bank te zitten. Ik sta op de middenstip en het is een veelbelovende wedstrijd!

Michelle Kersjes | Rvdb