14 september 2022, geschreven door Jan Schenkels

Investeren in talent: Stichting IMC Weekendschool


Talentontwikkeling staat centraal bij Rvdb. Dat uit zich niet alleen in de manier waarop wij met onze collega’s omgaan en welke kaders wij hen bieden om zich te kunnen ontwikkelen, maar ook in de manier waarop wij ons uitdragen als Talent Company. Zo zijn we in de afgelopen jaren gaan samenwerken met verschillende organisaties die ook staan voor talentontwikkeling. Stichting IMC Weekendschool is daar één van.


Stichting IMC Weekendschool verzorgt aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren uit onder andere Amsterdam Noord, zodat zij kunnen ontdekken welke mogelijkheden de toekomst biedt. Deze jongeren krijgen in hun wijk niet altijd dezelfde kansen in het onderwijs als jongeren in andere wijken en kunnen dus goed profiteren van een buitenschools initiatief als de weekendschool.  Eén van de leerlingen die de weekendschool heeft gevolgd is Cadisha Lepelblad. Haar weekendschooltijd is al lang geleden  (2006 – 2009)maar ook nu is ze nog altijd zeer betrokken bij de stichting. Niet alleen als alumna, maar ook als medewerker binnen team PR & Communicatie. Als we met haar terugblikken op haar tijd bij de weekendschool, dan komen er niets anders dan mooie herinneringen bij haar naar boven. “Het was een tijd waarin ik zoveel nieuwe vakgebieden ontdekte en zoveel interessante mensen ontmoette. Ze kwamen dan op zondag langs om helemaal gratis te vertellen waarom zij de beste baan van de wereld hadden. We mochten ze echt van alles vragen over hun beroep en we deden leuke dingen zoals excursies en workshops. Ik genoot echt van alle lessen en heb me geen dag verveeld.”


Verschillende beroepen – en daarmee jezelf - leren kennen was dan ook de voornaamste reden voor Cadisha om voor de weekendschool te kiezen: “Ik zat in groep 7 en  was supernieuwsgierig naar de wereld. Ik dacht in groep 6 dat ik modeontwerpster wilde worden, daarvoor was het misschien actrice of iets dergelijks, maar in groep 7 werd het journalist. Ik besefte dat er veel was wat ik nog niet kende en ik wilde het allemaal graag ontdekken. Tijdens hun presentatie in de klas vertelden de medewerkers van de weekendschool dat al die dingen aan bod gingen komen én we ook nog regelmatig op excursie zouden gaan om een kijkje in de keuken te nemen bij al die beroepen. Ik word er weer enthousiast van als ik eraan denk, ik was meteen verkocht!”
 

Reclame maken voor jezelf

Weekendschoolleerlingen  investeren tijdens deze zondagen in verschillende vaardigheden, zoals presenteren, samenwerken, discussiëren, je motivatie onder woorden brengen, zelfvertrouwen krijgen en veilig leren. Cadisha: “Dat laatste is vooral  iets wat ik erg waardeer aan het onderwijs van de weekendschool. Want, hoewel ik gedurende mijn hele school- en studiecarrière goede cijfers haalde, is het kunnen leren zonder steeds te hoeven vrezen voor toetsen, beoordelingen en onvoldoendes echt zo bevrijdend! De weekendschool maakt leren voor iedereen leuk, niet alleen voor studiebollen zoals ik.”  

Het derde jaar van de weekendschool wordt traditiegetrouw afgesloten met het vak ‘Reclame maken voor Jezelf’, waarin er portetten worden gemaakt van de leerlingen met hun dromen en drijfveren. Mede dankzij hoofdsponsor Rvdb worden deze portretten in de komende maanden op verschillende plekken in Amsterdam Noord geëxposeerd, waaronder in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Cadisha heeft een voorloper van dit vak, RMVJ gevolgd. “De opdracht was toen: wat is jouw grootste fantasie en hoe wil je die uitbeelden? Het ontwerpen, verkleden, de fotoshoot en de grafische vormgeving, dat hele proces om mijn droom in beeld te brengen. Dat is toch wel bijzonder. Het geeft je het gevoel dat die er mag zijn en dat die ertoe doet, ook al is het maar fantasie en dat geeft zelfvertrouwen.”
 


 

Huidige rol

Cadisha is momenteel in haar dubbelrol flink betrokken bij de dagelijkse gang van zaken binnen Stichting IMC Weekendschool. Haar rol en werkzaamheden beschrijft ze als volgt: “In de eerste plaats ben ik PR & Communicatiemedewerker (3/4) en in de tweede plaats Programmacoördinator binnen het alumniprogramma (1/4). Als communicatiemedewerker ben ik verantwoordelijk voor de communicatie rondom het alumniprogramma, dus alle communicatie vanuit de stichting naar de alumni toe: alle vragen, ons programma-aanbod, de socials, noem het maar op. Verder ben ik ook verantwoordelijk voor de communicatie rondom het jongerenvrijwilligersproject IMCoach van de weekendschool en uiteindelijk wat aanvullende taken stichting-breed. Als programmacoördinator houd ik me bezig met de masterclasses over de vakgebieden, deze worden georganiseerd door en voor alumni in samenwerking met gastdocenten en partners. Tenslotte ben ik momenteel de PR Academie aan het opzetten voor alumni zodat zij zich als vrijwillige freelancers kunnen ontwikkelen in een of meerdere PR-vaardigheden (bv. fotografie, schrijven, video-editing).”

 

Deze veelzijdige functie is een uitkomst van jarenlang werk, vrijwilligerswerk en haar masterstudie Communicatiewetenschap. Of ze deze functie had bekleed als ze niet op de Weekendschool had gezeten, betwijfelt ze: “Dan had ik namelijk niet de band met de weekendschool gehad zoals ik die nu wel heb. Dan had ik misschien een communicatiefunctie bekleed bij een andere non-profit of bij een bedrijf, maar ik weet niet of het zo makkelijk was geweest om aan de slag te gaan in de communicatie met maar 1 masterjaar Communicatiewetenschap op zak. Dus ik ben blij met alle praktijkervaring die ik hier opdoe.” Deze band reikt verder dan alleen de medewerkers van de weekendschool: “Ondertussen heb ik wel veel vriendschappen opgebouwd met alumni van andere vestigingen en uit andere jaren boven en onder mij en dat is echt leuk! Zo bouw je dus een (vrienden)netwerk op met mensen door het hele land. Sommige mensen studeren, sommigen zitten nog op de middelbare school of zijn inmiddels al aan het werk net zoals ik.”

 

Succesverhaal

Met deze mooie PR & Communicatie functie is Cadisha als alumnus een goed voorbeeld voor de huidige en toekomstige leerlingen van de weekendschool. Maar er zijn meer succesverhalen op te noemen van alumni die na hun tijd bij de weekendschool een mooie carrièrestap hebben gemaakt. “Als ik er dan één moet kiezen dan denk ik aan Virgil Tevreden. Hij heeft de stichting Jongeren Die Het Kunnen opgericht voor jongeren met een (licht)verstandelijke beperking en/of ernstige gedragsproblemen zodat ze hen via groepsactiviteiten uit hun sociale en psychische isolement kunnen brengen en hen een kans kunnen bieden op een zinvol bestaan in de maatschappij. Zulke maatschappelijke initiatieven zijn echt nodig en het is bijzonder als je zoiets kunt oprichten voor de mensen om je heen.”

Als we Cadisha tot slot vragen naar een advies dat zij potentiële leerlingen van de weekendschool zou willen meegeven, dan zegt ze het volgende: “Ga de uitdaging aan! Twijfel je of je 6 dagen naar school wilt, maar heb je wel echt interesse en ben je nieuwsgierig, doe het dan. Je gaat er nooit spijt van krijgen, je leert zoveel extra en ontmoet zoveel interessante mensen en dat is iets wat daarna ook nooit meer hoeft te stoppen als je daarna ouder wordt en studeert of werkt. De weekendschool biedt je veel mooie kansen tot zelfontwikkeling zowel persoonlijk als professioneel en dat is super waardevol.”

Stichting IMC Weekendschool is in 24 jaar tijd uitgegroeid van 10 locaties op zondag naar diverse programma’s die onder andere voor nieuwkomerskinderen worden aangeboden. Sinds 2015 is er ook een programma dat zich richt op de basisscholen en waarbij deze bijzondere onderwijsfilosofie geïntegreerd wordt in het reguliere basisonderwijs. Inmiddels werken 43 scholen met dit programma binnen hun reguliere curriculum.  Alumni van de weekendschoolprogramma’s kunnen, net als Cadisha, toetreden tot het alumniprogramma en zich tot en met hun eerste banen verder ontwikkelen. Voor meer informatie: www.imcweekendschool.nl