Organisaties maken te weinig gebruik van intervisie. Stop met het 'ja-maar'-en. Haal het stof van intervisie af en ontdek opnieuw de kracht van het zogenoemde theekransje!
Sinds 10 jaar begeleid ik intervisiegroepen voor jonge HR-professionals bij Rvdb en met plezier! Intervisie is een proces van (leren) reflecteren op eigen gedrag.
Ik zie jongeren, de generatie Y, in hun eerste banen stoeien met het verschil tussen theorie en praktijk. Er wordt veel van ze verwacht, maar er is ook veel mogelijk. De buitenwereld verwacht dat deze groep excelleert, maar deze jongeren verwachten ook veel van zichzelf. Het zijn ambitieuze jonge mensen die al veel kennis hebben vergaard. Aandacht vanuit de organisatie voor deze jonge mensen in het vinden van hun eigen weg in hun loopbaan geeft zichtbaar resultaat in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Dr. Aart Bontekoning noemt deze generatie Y (1985-2000) in zijn boek 'Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties': De authentieke generatie Y als potentiële patroondoorbreker.
Volgens Bontekoning zijn ze n vergelijking met de vorige generatie junioren:
Ook signaleert hij dat jongeren vaker vast lopen in een verouderende bedrijfscultuur en dat stress onder deze generatie junioren lijkt toe te nemen.
Bontekoning beantwoordt de vraag 'Hoe kan deze generatie organisaties bij de tijd brengen?: 'Door vooral zichzelf en uit de verouderde partronen te blijven. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het vaak niet.'
Minister Jet Bussemaker riep begin dit jaar het bedrijfsleven op afgestudeerden in hun eerste banen meer te begeleiden. 'Probeer als bedrijfsleven, maar ook individueel, jongeren te helpen, zodat ze hun weg kunnen vinden in hun carrière, door goede begeleiding, want dat is ook een onderdeel van een Leven lang Leren.'
Wat ik belangrijk vind, in een tijd waar we kennis binnen enkele seconden verkrijgen via het internet, is het ontwikkelen van zelfkennis en zelfvertrouwen. Als je weet wie je bent en wat je in huis hebt, dan kun je van daaruit het leven tegemoet treden. Leren om keuzes te maken in verbinding met jezelf en vooral ook: de verantwoordelijkheid voor die keuzes te dragen.
Ik riep aan het begin op tot het stoppen met 'ja maar'-en. Wat hoor ik dan zoal?
Kost te veel tijd en geld, tijd waarin je productief/declarabel kunt zijn!
Wat doen jullie daar eigenlijk?
Jullie hebben het wel èrg gezellig zeker? Hoor jullie zo lachen.
Al dat navelstaren, ga aan het werk. Ík kom tijd te kort, kan wel wat hulp gebruiken.
Is intervisie dan toch een theekransje? Hebben de mensen met hun ge-ja-maar dan eigenlijk gelijk? Het theekransje wordt vaak gezien als synoniem voor tijdverspilling en/of roddelpraat. Maar het wordt ook vaak in verband gebracht met gezelligheid en saamhorigheid.
Dat laatste onderschrijf ik! Persoonlijke ontwikkeling gaat in intervisie hand in hand met veel lachen en vrolijk blunderen. Vooral buiten de lijntjes kleuren en leren op je eigen-wijze en in jouw tempo. De kracht van deze manier is een groot groeiend vertrouwen onderling, waardoor alles gezegd kan worden.