13 april 2018, geschreven door Sharina Gerritsen

Het eerste jaar van een interimmer

Story time! Ik neem je graag mee in mijn keuze om aan de slag te gaan als interimmer en hoe ik mijn eerste maanden heb ervaren. Daarnaast geef ik je een aantal tips die elke beginnend-interimmer zou moeten weten.

Mijn voornaamste reden om voor het Rvdb selectie programma te kiezen was om op een snelle manier veel te leren. Hoe luxe is het dat je mag jobhoppen, in verschillende keukens mag kijken en al deze ervaring meeneemt in je rugzak. Mijn keuze om bij Rvdb te gaan werken was dus snel gemaakt.

Eerste opdracht
Allereerst ga je op zoek naar een opdracht. Dit doen voornamelijk de account/talent managers, maar je kan zelf ook zorgen voor zichtbaarheid en een goede pitch. Het vinden van die eerste plek kan soms even duren. In je eerste weken zit je dan ook ‘op de bank’ bij Rvdb. Tijdens deze periode focus je je op een nieuwe opdracht en pak je lopende projecten op binnen Rvdb. Ik leerde Rvdb en mijn nieuwe collega’s kennen. Nog meer leerde ik mijzelf kennen. Nu klinkt dat raar, hoe kan iemand met een psychologie achtergrond zichzelf nu pas leren kennen? Ik kende mijzelf al best goed. Maar deze kant kende ik nog niet. Hoe moet ik omgaan met afwijzingen? Waarom kan ik niet meteen aan de gang en presteren? Hoe ga ik daar mee om? Hoe doen kritische mensen dat? Wat ik in mijn eerste weken leerde, is dat je het over je heen moet laten komen. Neem je tijd. Jij bent goed zoals je bent.

Balans in presteren en opdrachtgever leren kennen
Zo gezegd, zo gedaan: ik nam mijn tijd, drie hele weken. Toen startte ik bij mijn eerste opdracht en mocht ik ‘de bank’ verlaten. Vol goede moed wandelde ik door de draaideuren naar binnen. Ik deed mijn best om ook deze organisatie te leren kennen, maar ik wilde (te) snel presteren en snel up-and-running zijn. Pluspuntje: na die weken heb ik mijzelf wel wéér een stukje beter leren kennen. Ik heb namelijk geleerd dat je jezelf de tijd moet gunnen om wegwijs te worden bij een nieuwe opdrachtgever. Je moet de balans vinden tussen collega’s leren kennen en de druk om iets in je eerste week op te leveren.

Volwaardig adviseur
Naast veel leren (uiteraard over mijzelf en gelukkig ook over de opdrachtgever), heb ik hele gave dingen gedaan. Zo ging ik van een meer coördinerende rol naar een echte adviseursrol door gewoon dingen bespreekbaar te maken. Mijn frisse blik werd gewaardeerd en waardering en complimenten maken je werk zo veel leuker!

Lessons learned
Inmiddels zit ik in de afrondende fase bij mijn opdrachtgever en vind ik het tijd om mijn drie belangrijkste lessons learned met jullie te delen:

  1. LET IT GO;
  2. neem je tijd;
  3. durf je uit te spreken.

De bank
De bank komt weer dichterbij, maar gelukkig zijn er genoeg potentiële opdrachtgevers waar ik mijn ‘lessons learned’-lijstje verder kan uitbreiden. Misschien denk je nu: ‘ik wil ook mijn rugzak vullen met kijkjes in verschillende keukens’. Ik vind het leuk om je er nog meer over te vertellen.

Sharina Gerritsen | Rvdb
s.gerritsen@rvdb.nl
+31 (0)6 15 17 88 43