21 februari 2018, geschreven door Hans Knook

Echte liefde... voor je werk!

Februari, een koude maand én een maand van passie. Na de winter, de lente. Na de kou de warmte. Na verstilling, groei. Op Valentijnsdag staat de liefde centraal. Je verlangen vrij kunnen uiten. Ga jij de liefde voor je werk beantwoorden? Lekker verliefd zijn? Haar tot leven kussen en ontdekken wat nu verborgen is?

Spannend? Jazeker! Opwindend? Nou en of! Je vindt haar bij gepassioneerde lovers. Die lopen ook vast bij jou op het werk rond. Ben je er zelf één? Wat deel jij dan uit? Hoe kus je de liefde wakker? Als je eenmaal verliefd bent is er geen houden aan!

Hoe dan? Benoem maar eens drie voorbeelden, waar jij van toegevoegde waarde op je werk bent geweest en zie wat de uitwerking is. Vertel het aan je collega, een vriend of je partner. Hoe voelt dat, om deze voorbeelden uit te spreken? Voel je de passie, de bevlogenheid en het enthousiasme? En wat zie je bij de ander gebeuren?

Tijdens een workshop pitchen, in het kader van mijn Rvdb ontwikkelprogramma, geef ik voor het eerst antwoord op deze vraag. Ik word ontzettend enthousiast! Door verhalen van mijn collega’s ontdek ik steeds meer van mezelf. Zij vertellen over hun dromen en verlangens en de worsteling die zij ervaren om deze waar te maken. Tevens hoe zij hun persoonlijke talenten op een geniale manier inzetten om daarmee een unieke bijdrage leveren aan specifieke omstandigheden. Gevolg?

Van passief naar actief
‘Tegen de vierkoppige directie vertelde hij dat zij nog steeds geen besluit hadden genomen waardoor het project stilviel. Het was een spannend moment en een belangrijke keuze die genomen moest worden. Maar de knoop werd doorgehakt. Als team konden wij daarna direct aan de slag’.

Van visie naar ontwikkeling
‘Door het geven van haar visie, zag de HR-manager in dat de afdeling ondermaats presteerde. Vervolgens hebben ze allemaal deelgenomen aan een ontwikkelprogramma. De afdeling draait nu goed en de medewerkers zijn gemotiveerder dan ooit’.

Van dief naar bewaker
Het verhaal over een organisatie waar diefstal plaatsvond. ‘In gesprek met de vermoedelijke dader vroeg hij hem om op te treden als bewaker. Zij ging hiermee akkoord en de diefstal is verleden tijd’.

In elk verhaal, zien we een uniek talent. Brene Brown1 schrijft ‘we hebben allemaal talenten. Door die te ontwikkelen en de wereld daarin te laten delen, geven wij ons leven richting en zin’. Als wij dit niet doen en ‘onze talenten verspillen, lijden we daaronder… het gaat ten koste van ons emotioneel en lichamelijk welzijn’. Elke dag hebben wij de keuze: wil ik mijn bijdrage leveren of niet. Durf jij je grote liefde uit te spreken op je werk en in je persoonlijk omgeving? Wie mag delen in jouw talenten?

Hans Knook | Rvdb

 

Bron: De moed van imperfectie: Laat gaan wie je denkt te moeten zijn, Brene Brown.
Beeldcredits: Daria Shevtsova