9 november 2021, geschreven door Kelly Engelsing

Vitaal met Kelly & Isa: Bewegen


De meeste mensen weten wel dat jij op hoog niveau softbal hebt gespeeld, maar wat doe jij verder aan beweging?

Al van jongs af aan was ik erg met sport bezig en deed ik al veel aan teamsporten. Maar tijdens mijn studie merkte ik dat als ik al futloos was, ik juist niet futloos op de bank moest blijven liggen want daar krijg je niet meer energie van. Toen besloot ik dat er iets moest veranderen en meer te gaan sporten. Ik ben niet echt een hardloper, vind het leuker om in groepsverband te sporten en ga ik naar de sportschool. Tegenwoordig ga ik naast dat ik met mijn team softbal, bijna elke overige dagen naar de sportschool voor krachttraining. Als ik 's avonds nog wat energie over heb, dan vind ik het heerlijk om 's avonds nog even een stukje te gaan wandelen. En in de zomer vind ik het heel leuk om met vrienden te gaan skeeleren of fietsen. Dat ik nu zo vaak sport, dat is er een beetje ingeslopen.

 

Wat maakt dat je ervoor kiest om zo veel te bewegen

Aan alles merk ik dat ik me lekkerder in mijn lichaam voel wanneer ik regelmatig sport. Ik slaap veel beter en word 's ochtends lekkerder wakker. Als ik 's ochtends wakker word om te gaan sporten, word ik lekkerder wakker dan dat ik meteen door naar werk ga. Het sporten zelf zorgt dat ik overdag veel scherper en vrolijker ben. Doordat sporten me meer energie geeft, kijk ik positiever naar mezelf en de wereld om me heen.

 

Heb je ook wel eens perioden dat het je niet lukt om zoveel te bewegen?

Het gebeurt wel eens dat ik te druk ben om te sporten, of wanneer ik op vakantie ben dan sport ik niet. Al snel merk ik dan dat ik me minder goed ga voelen, ik word moe en voel me echt vooral mentaal minder lekker. Na zo'n periode ga ik vaak een beetje overcompenseren, ook omdat ik me schuldig voel. En al snel kom ik dan weer in mijn ritme terug.

 

Hoe blijf je zo gemotiveerd om zo vaak te sporten?

Allereerst vind ik mijn motivatie bij anderen. Het is zoveel leuker om samen te sporten dan alleen. Daarom werkt het voor mij goed om in teamverband te sporten, maar ook om met vrienden te sporten. Je laat toch minder makkelijk iemand anders alleen gaan. Bovendien sla je twee vliegen in één klap; je ziet iemand weer en tegelijk ben je lekker aan het bewegen. Daarnaast werkt het voor mij juist als ik even wat minder energie heb om even te gaan sporten, daar haal ik juist energie uit en heb ik daarna weer extra motivatie voor andere dingen. Het is eigenlijk net als met werk, als je ergens energie in stop moet je er ook energie uit kunnen halen.

 

Heb je een tip voor anderen die wat motivatie nodig hebben?

Zie sporten net als je ontwikkeling op bijvoorbeeld je werk. Het duurt lang voordat je iets goed kan, dus je moet geduld hebben. Als je motivatieproblemen hebt, ga dan vooral niet hardlopen wanneer je rennen helemaal niet leuk vindt. Ga dan naar de sportschool; hier is veel variatie mogelijk zoals bootcamp, verschillende groepslessen, apparaten of losse gewichten. Bovendien vind ik: ga doen wat je leuk vindt! Alleen als je iets leuk vindt om te doen, dan hou je het vol en haal je er energie uit. Hetzelfde geldt eigenlijk voor je werk! Als je twijfelt om te gaan, besef je dan dat je eigenlijk nooit spijt hebt als je bent gaan sporten. Het is een beetje alsof je bovenaan een glijbaan staat: ga je naar beneden glijden of ga je via de trap terug? Naar beneden ga je 10x zo snel, dus waarom zou je niet gewoon gaan denk ik altijd.