20 december 2016, geschreven door HR Zone, Rvdb: Maaike de Wit

Mijn moment van 2016: Maaike de Wit

In navolging van Punkmedia willen we op HRzone de komende tijd terugblikken op 2016 met een serie ‘mijn moment’. Maaike de Wit van Rvdb trapt af. Haar vraag aan jou is: Hoe zorg je dat je in beweging blijft?

Wil jij ook jouw moment delen? Neem dan contact op via  

Out of my comfort zone

Mijn moment begon op een nacht in januari begin dit jaar. De zoveelste nacht wakker. Teveel te doen, teveel ideeën, te veel in mijn hoofd en geen ruimte voor slaap. Die nacht eindigde ik op de bank beneden. Mijn blik werd getrokken naar de krant met de volgende krantenkop: ‘Steeds meer mensen alleen op reis’. Zou ik dat durven? Is dit wat ze bedoelen met ‘out of your comfort zone’? Waar ik meestal geneigd was om keuzes rationeel te maken, was dit er eentje waarvan ik meteen voelde: dit moet ik doen. Het idee alleen al gaf ruimte in mijn hoofd; de beslissing was gemaakt.

5 dagen in mijn eentje op pad

En zo ging ik, volwassen Hollandse vrouw van 35 moeder van 2 kids voor het eerst in mijn leven alleen op reis. In mijn werk ben ik veel bezig met veranderingen, mensen naar zichzelf laten kijken en in beweging brengen, organisaties verder brengen, scherp zijn op vernieuwing en verbetering. In onze programma’s staan deze thema’s centraal. Hoe vaak sta ik stil bij mijn eigen ontwikkeling en mijn eigen verandering? Soms moet je iets doen, anders dan dat je gewend bent, daarvan ben ik overtuigd. Veranderen van omgeving, veranderen van baan of rol, als je maar in beweging blijft. Dus daarom ging ik voor de verandering een keer alleen op pad. Ik werk al meer dan 10 jaar bij Rvdb waar ik ondertussen drie interne en acht externe rollen gehad. Als HR professional roep je als het goed is continu tegen anderen of ze al hebben nagedacht over hun volgende stap en ben je bezig met mobiliteit en veranderen. Soms vraag ik me af of HR professionals wel vaak genoeg stil staan bij hun eigen mobiliteit.

Tijd om te relativeren

Terug naar mijn reis. Eenmaal geland vond ik het bijzonder te merken hoe fijn het was om afstand te hebben van mijn eigen omgeving en beslommeringen. Het relativeren was begonnen. Beginnend bij – hoe simpel ook – het besef wat je thuis hebt en hoe belangrijk je basis is. Een echte HR slogan, maar ook thuis de basis op orde hebben, is belangrijk voor persoonlijke groei.

Ik ben altijd bezig met vooruit denken, de volgende ontwikkeling voor mijn collega’s, de organisatie of andere bedrijven. Daarbij vergeet ik vaak om stil te staan bij het moment. Weer terug naar Mallorca: de eigenaresse van het hotel had me snel door en gaf me de opdracht bij alles wat ik ging doen te voelen of ik dat ook echt wilde. Voelen tja. Voor iemand die graag vooruit denkt en ergens naar toe werkt een openbaring. Wat wilde ik? Zonder even rekening te houden met alles en iedereen? Niet verrassend dat mijn plannen op mijn retraite continu werden aangepast omdat het toch niet goed voelde. Zo eindigde ik enig moment met een blikje bier en stokbroodje in het park, in plaats van dat hippe restaurant dat iedereen aanraadde.

Na het relativeren ontstond de ruimte om na te denken over waar ik mee bezig was. Ik hoor mijn collega nog zeggen: ‘straks kom je terug, gooi je het roer volledig om en word je huisvrouw’. Dat was uiteindelijk niet de uitkomst van mijn reis. Het toeval wilde dat ik in gesprek raakte met iemand die ook alleen was op reis en dit gesprek zette mij aan het denken. Ik kreeg weer gevoel bij mijn werk en besefte dat ik nog niet uit ontwikkeld ben bij Rvdb en nog iets kan toevoegen voor het team en de organisatie. Voor mij een mooie conclusie.

Waarom vertel ik je dit?

Mijn vraag aan jou is: wat heb jij gedaan dit jaar om stil te staan bij de dingen die jij doet in werk en privé en waarom je ze doet? Ben je in balans? Wat heb jij gedaan om vanuit de vertraging weer te kunnen versnellen? Een retraite? Een goed gesprek? Of heb je een schop onder je kont nodig? Hoe zorg je dat jij in beweging blijft? Zo in de laatste maand van het jaar een mooi moment om in actie te komen hoe anders deze actie ook is.

beeld: pixabay